Καρναβάλι στο «εξευγενισμένο» Νότινγκ Χιλ

Καρναβάλι στο «εξευγενισμένο» Νότινγκ Χιλ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Να γιορτάσει την αφρικανική κληρονομιά του και τις σχέσεις του με την Καραϊβική ετοιμάζεται το Λονδίνο, χάρη στο ετήσιο «καρναβάλι» του Νότινγκ Χιλ.

Οι κάτοικοι της συνοικίας εκφράζουν, πάντως, την ανησυχία τους ότι το μεγαλύτερο φεστιβάλ δρόμου της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει την ψυχή του, εξαιτίας του «εξευγενισμού» της συνοικίας και της κατακόρυφης αύξησης στην τιμή της στέγης.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν αυτό το Σαββατοκύριακο τη συνοικία του δυτικού Λονδίνου, για να απολαύσουν την εντυπωσιακή παρέλαση αρμάτων, τις αρμονικές μελωδίες της Καραϊβικής και τα λαμπερά κοστούμια των συμμετεχόντων.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την πολιτιστική ιδιαιτερότητα του καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ. Είναι η τελευταία πινελιά από την Καραϊβική που απέμεινε στο Λονδίνο», λέει η Σόνια Ντάιερ, Τζαμαϊκανή τρίτης γενιάς, που σχεδιάζει κοστούμια για την εκδήλωση.

Το καρναβάλι, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1966, θεσμοθετήθηκε με στόχο να τιμήσει την αφρο-καραϊβική κουλτούρα που ήκμασε στη Βρετανία μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στον απόηχο του μεταναστευτικού κύματος προς τη Βρετανία. Το καρναβάλι αποτέλεσε, όμως, και πηγή πολιτικών εντάσεων, προσφέροντας την αφορμή σε ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές οργανώσεις να διαμαρτυρηθούν για την «αλλοίωση» της φύσης της συνοικίας.

Το Νότινγκ Χιλ είναι σήμερα μία από τις ακριβότερες γειτονιές του Λονδίνου, στην οποία κατοικούν τραπεζίτες, «ολιγάρχες» και αστέρες του θεάματος. «Το καρναβάλι παραμένει στο επίκεντρο της κοινότητάς μας. Πολλοί μιλούν για τον εξευγενισμό του Νότινγκ Χιλ, αλλά η συνοικία συνεχίζει να διακρίνεται για την αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους», λέει ο διοργανωτής του καρναβαλιού, Μάθιου Φίλιπ.

Ενα σπίτι μεσαίου μεγέθους στο Νότινγκ Χιλ κοστίζει, πάντως, περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η εισοδηματική ανισότητα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια σε πρωτοφανή επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή