Μια μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Μια μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα τραγούδια που ο Γιώργος Νταλάρας αγαπάει πολύ είναι «Του κάτω κόσμου τα πουλιά». Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είχε κάνει τη μουσική και ο Μάνος Ελευθερίου τους στίχους. Ξεκινάει «Φαρμακωμένος ο καιρός παραμονεύει», και μολονότι γράφτηκε το 1974, ο στίχος δεν θα ταίριαζε καλύτερα στον καιρό που «έφυγε» από τη ζωή ο ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου. Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 ήταν η μέρα της «αναχώρησής» του και τη Δευτέρα ξέσπασε η φοβερή πυρκαγιά στο Μάτι. «Του κάτω κόσμου τα πουλιά και τα παγόνια» εκείνες τις φρικτές ημέρες είχαν πολλές «φορεσιές να κεντήσουν, με φως και νύχτα» για εκείνους που «αποχαιρετούσαμε».

Την επόμενη Τετάρτη, έναν περίπου μήνα έπειτα από αυτή την εφιαλτική εβδομάδα, το Φεστιβάλ Αθηνών διοργανώνει –υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού– μια μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, τα έσοδα της οποίας θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αγόρασε εισιτήρια για τον ίδιο και την οικογένειά του σε μια κίνηση κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης.

Θα είναι συγκινητική και ελπίζουμε σεμνή αυτή η συναυλία, όπως αρμόζει στην περίσταση. Συμμετέχουν αφιλοκερδώς αξιόλογοι μουσικοί και τραγουδιστές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Νταλάρας, που γνώριζε καλά τον Μάνο Ελευθερίου. «Ηταν άνθρωπος της οικογένειάς μου ο Μάνος», μας είπε όταν τον αναζητήσαμε για να πάρουμε δυο λόγια για τον φίλο του, έναν από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς που είχε το ελληνικό τραγούδι: «Δεν υπήρχε γιορτή οικογενειακή, χαρά ή λύπη που να μην ήταν δίπλα μας. Ηταν ένας άνθρωπος διακριτικός, σεμνός, και παράλληλα μ’ ένα τρόπο μοναδικό πολύ ανοιχτός. Εννοώ ανοιχτόμυαλος, με όλους και με όλα. Διείσδυε με τον τρόπο του στη ζωή των ανθρώπων, όχι από περιέργεια, αλλά για να τους κατανοήσει και να τους συμπαρασταθεί. Δεν ξέρω αν το λέω σωστά. Μπορείτε να το αντιληφθείτε καλύτερα, αν διαβάσετε τα γραπτά του και τους στίχους του. Συμμερίζεται τα προβλήματα και τις έγνοιες των ανθρώπων, από τις πιο μικρές ώς τις πιο μεγάλες».

Με αυτόν τον τρόπο ο Γιώργος Νταλάρας θυμάται «τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη Ελευθερίου», που στη ζωή και στην τέχνη του «μοιραζόταν την ίδια αλήθεια και την ίδια αγωνία της ζωής». Ετσι ήσυχο, ευγενικό, ιδιόρρυθμο χιουμορίστα τον «φέρνει» στη συζήτησή μας και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, που θα ακούσουμε στη συναυλία: «Μια-δυο φορές τον έπεισα να έρθει σε ένα κέντρο που παίζαμε», μας λέει.«Αλλά μετά έφευγε αμέσως, δεν άντεχε τις φωτογραφίες. Και στις ηχογραφήσεις όταν ερχόταν, κι εκεί κρατούσε τη μοναχικότητά του. Ποτέ δεν παρενέβαινε».

Μαζί έκαναν μερικά από τις ωραιότερα λαϊκά τραγούδια των τελευταίων χρόνων, τη «Διαθήκη» και των «Αγγέλων τα μπουζούκια». Γι’ αυτό το τελευταίο ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε τους στίχους πάνω στη μελωδία που αρχικώς προοριζόταν για ένα ορχηστρικό ζεϊμπέκικο με μπουζούκι.

Μολονότι το πρόγραμμα της συναυλίας δεν έχει οριστεί ακόμη, μάλλον αυτά τα δύο –μεγάλες επιτυχίες– θα ακουστούν. Ισως όμως το πιο ταιριαστό για τη μεθαυριανή συναυλία είναι το πρώτο τραγούδι με το οποίο ξεκίνησαν τη συνεργασία τους: «Με ποια τραγούδια να σε θυμάμαι/σαν θέλω να σε ονειρευτώ,/είν’ τα τραγούδια ξερά ποτάμια,/σ’ αυτό τον τόπο που περπατώ».

​​«Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου», Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 29/8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή