Η νέα γενιά των ημινόμιμων οφειλετών

Η νέα γενιά των ημινόμιμων οφειλετών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσείς χρωστάτε στην εφορία; Η ειλικρινής απάντηση είναι: Βέβαια. Ολοι χρωστούν στην εφορία. Οι έχοντες οφειλές προς το Δημόσιο υπολογίζονται σε 4,1 εκατ. στα τέλη του 2017 και εφέτος τον Ιούνιο είναι ήδη 3,7 εκατομμύρια άτομα. Τα στοιχεία για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας αναφέρουν ότι 3,7 εκατ. άτομα δηλώνουν απασχολούμενοι, ενώ 859.000 άτομα είναι άνεργοι. Προφανώς όλοι σχεδόν χρωστάνε στο Δημόσιο.

Από το σύνολο των οφειλετών, περίπου στους μισούς, σε 1,6 εκατ. άτομα μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επειδή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Μια νέα φυλή ζει ανάμεσά μας. Το χαρακτηριστικό της δεν είναι κάποια τάση της μόδας, ούτε η ιδιαίτερη κοινωνική συμπεριφορά. Είναι η νέα γενιά οφειλετών στο Δημόσιο. Και είναι παντού, είναι πολλοί, είναι αθέατοι, δεν κάνουν εντύπωση πλέον. Κινούνται φυσιολογικά…

Αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις κ.ά.) έχουν ληφθεί για 1,1 εκατ. άτομα τον Ιούνιο εφέτος. Το ποσοστό των οφειλετών για τους οποίους ελήφθησαν μέτρα αυξήθηκε σημαντικά. Από 50,92% που ήταν το 2016, έφθασε σε 60,21% το 2017 και ήδη τον Ιούνιο 2018 είναι 67,3% των οφειλετών. Είναι 1.137.235 άτομα τα οποία ζουν με αναγκαστικά μέτρα όπως κατάσχεση λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι η φυλή των ημινόμιμων. Δεν εισπράττουν αμοιβή αν κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Αποφεύγουν να εκδώσουν οποιαδήποτε φορολογικά στοιχεία, δεν επιθυμούν κανονική πρόσληψη κι αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, προτείνουν μέρος της αμοιβής να είναι σε μετρητά που δεν καταγράφονται. Οι ημινόμιμοι είναι τόσο πολλοί που δεν κάνουν πια εντύπωση. Η γενικευμένη (ημι)παρανομία καθιστά τη συμπεριφορά τους αν όχι νόμιμη, τουλάχιστον αποδεκτή…

Οι ημινόμιμοι οφείλουν πολλά. Στα τέλη Ιουνίου οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούσαν τα 101 δισ., περίπου 56% του ΑΕΠ. Κάποιοι θα πουν ότι ανάμεσα στις ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές είναι χρέη που έχουν καταλογιστεί σε «ανύπαρκτους» απατεώνες, ή σε πτωχευμένους με πραγματική αδυναμία πληρωμής, ή σε αποθανόντες χωρίς περιουσία. Ισως προκύπτουν από υπερβολικά έως και παράλογα πρόστιμα σε ανύπαρκτες αξίες. Σωστά. Αυτό εμμέσως το παραδέχεται και το κράτος, που ενώ «ανακοινώνει» ότι διεκδικεί από φορολογούμενους «οφειλές» 101 δισ., στον ίδιο πίνακα εμφανίζεται το παράδοξο (για σοβαρό κράτος) «Πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο»! Αλλά ακόμα κι αυτό, που επίσημα χαρακτηρίζεται «πραγματικό», δηλαδή δεν είναι «ανεπίδεκτο είσπραξης», φθάνει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 85,4 δισ., δηλαδή το 47% του ΑΕΠ, σχεδόν το μισό εισόδημα που παράγεται επίσημα στη χώρα!

Ολα αυτά ανήκουν στο κακό «μνημονιακό» παρελθόν για το οποίο ευθύνονται οι «παλιοί», μπορεί να ισχυριστεί κάποιος που ενημερώνεται μόνον από την ΕΡΤ ή παρόμοια κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Κι όμως τα «νέα ληξιπρόθεσμα δάνεια που προστέθηκαν στα βιβλία» είναι στα τέλη Ιουνίου 5,1 δισ. ευρώ. Αυξήθηκαν κατά 428 εκατ. σε ένα μήνα. Γι’ αυτό στη φυλή των ημινόμιμων, κατά των οποίων εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, προστέθηκαν 9.032 νέα άτομα. Χωρίς αμφιβολία και αυτοί, οι νέοι, θα προσαρμοστούν. Πάντα ισχύει η γνωστή φράση: «Ούτε οι πρώτοι είναι ούτε οι τελευταίοι». Είναι έτοιμοι για την ανάπτυξη που έρχεται, της παραοικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή