Ο Τραμπ και οι περιπέτειες του Τζορτζ Παπαδόπουλου

Ο Τραμπ και οι περιπέτειες του Τζορτζ Παπαδόπουλου

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 31α γενέθλιά του. «Τι χρονιά και αυτή» έγραψε στο Τwitter. Πράγματι, τον τελευταίο  χρόνο o ομογενής βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, όντας ουσιαστικά ο καταλύτης στην έρευνα του FBI για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. «Τικ τοκ» έγραψε αργότερα. Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ είχε μόλις προτείνει να καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης έως και έξι μήνες. Η δικαστική του περιπέτεια είχε ξεκινήσει επτά ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου τον Ιανουάριο του 2017. Ο Παπαδόπουλος, που προεκλογικά είχε ενταχθεί στην ομάδα του Τραμπ, είχε δεχθεί να καταθέσει εθελοντικά στο FBI για τις ρωσικές επαφές του. Αρχικά είχε προσπαθήσει να τις υποβαθμίσει, ισχυριζόμενος πως όλα έγιναν πριν ενταχθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Η έρευνα θα δείξει πως είχε έρθει πολλές φορές σε επαφή με έναν Ρώσο καθηγητή, ο οποίος του είχε πει ότι η Μόσχα διέθετε «χιλιάδες emails» που θα μπορούσαν να «λερώσουν» τη Χίλαρι Κλίντον. Εκείνος ενημέρωσε την ομάδα Τραμπ για τις επαφές του ώστε να κλείσει μια συνάντηση με τον Πούτιν. Το ίδιο έκανε και στις επαφές που είχε εκτός ΗΠΑ. Στην Ελλάδα π.χ. έλεγε πως είχε λευκή επιταγή από τον Τραμπ να επιλέξει όποια θέση ήθελε στην κυβέρνηση. 

Αντίστοιχα, όταν ένα βράδυ, σε ένα μπαρ στο Λονδίνο μίλησε σε έναν Αυστραλό διπλωμάτη για τις επαφές του με την Ρωσία, του εκμυστηρεύτηκε αυτό που του είχε πει ο Ρώσος καθηγητής για τα εμαιλ της Κλίντον. Όταν αργότερα email των Δημοκρατικών διέρρευσαν στο διαδίκτυο, Αυστραλοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους για την συνομιλία που είχε ο Παπαδόπουλος με τον διπλωμάτη. Έτσι, ξεκίνησε η έρευνα που έχει στο επίκεντρο το επιτελείο αλλά και τον ίδιο τον Αμερικάνο πρόεδρο.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το FBI ξανακάλεσε τον Παπαδόπουλο. Κατέθεσε ξανά και θεωρώντας πως η υπόθεση έχει κλείσει συνέχισε να ταξιδεύει. Ηρθε δύο φορές στην Ελλάδα, προσπάθησε να κλείσει κάποιες δουλειές, ενώ εξακολουθούσε να αναφέρεται στον Τραμπ. Πέρασε, μάλιστα, καλοκαιρινές διακοπές στη Μύκονο. Στις 27 Ιουλίου μπήκε στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Ουάσιγκτον. Οταν στις 7 μ.μ. προσγειώνεται, δύο άνδρες του FBI τον συλλαμβάνουν. Τα ξημερώματα οι άνδρες του FBI τον φωτογραφίζουν. Τίποτα δεν θυμίζει τις σέλφι λίγες ημέρες νωρίτερα στα ελληνικά νησιά. Είναι βλοσυρός και μοιάζει κουρασμένος. Εκείνο το βράδυ στο κελί 133 δεν τον ανακρίνουν καν. Πρόκειται μάλλον για μια προσπάθεια να τον ταρακουνήσουν. Οταν το επόμενο μεσημέρι θα του απαγγείλουν τις κατηγορίες, εκείνος δέχεται να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο: τι έχει πει ή εάν κάποια στιγμή φόρεσε κοριό. Για τρεις μήνες, όμως, κανείς δεν ήξερε τι του συνέβαινε. Εκείνος συνέχισε να σχολιάζει την επικαιρότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ενδιαφέρουσα συνάντηση Τραμπ και Τσίπρα σήμερα» έγραφε π.χ. στις αρχές Οκτωβρίου. Οταν σε εκείνο το ταξίδι, μέλη της κυβέρνησης βρέθηκαν στο Σικάγο, εκείνος δεν τους συναντάει καν – τουλάχιστον όχι δημόσια. Οταν ανακοινώνεται η συμφωνία που έχει κάνει με το FBI, ο Παπαδόπουλος δεν κάνει καμία δήλωση. Στην πρώτη γραμμή εμφανίζεται όμως η Σιμόνα Μαντζιάντε, η Ιταλίδα σύντροφός του, η οποία λέει ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές όπως είχε υποστηρίξει ο Τραμπ. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί λίγο πριν από τις εκλογές μέσω Ιντερνετ. Κοινός τους φίλος ήταν ο Ρώσος καθηγητής. Την άνοιξη του 2017 βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη και έγιναν αχώριστοι. Μαζί πήγαν στη Μύκονο και όταν εκείνος «εγκλωβίστηκε» λόγω περιοριστικών όρων στο Σικάγο, εκείνη μετακόμισε μαζί του. Στις 7 Μαρτίου παντρεύτηκαν στο δημαρχείο.

Το γαμήλιο τραπέζι έγινε στο καλύτερο ελληνικό εστιατόριο του Σικάγου. Στη μοναδική συνέντευξη που έδωσαν μαζί πρόσφατα, ο Τζορτζ κάποια στιγμή της λέει: «Πες τη θεωρία για εμάς». «Η θεωρία είναι ότι δεν είμαστε πραγματικό ζευγάρι αλλά πράκτορες δύο διαφορετικών κυβερνήσεων», είπε αυτή γελώντας. Σύμφωνα με τη Σιμόνα τη θεωρία αυτή την πρωτοπαρουσίασε αξιωματούχος του FBI: «Πίστευαν πως μπορεί να ήμουν πράκτορας της Ρωσίας και ο Τζορτζ του Ισραήλ ή της Ελλάδας». Στη συνέντευξη εκείνη μίλησαν για τα σχέδιά τους και για το βιβλίο που γράφει ο Παπαδόπουλος. Περίμεναν τότε την πρόταση του εισαγγελέα για την ποινή του. Η πρόταση του Μιούλερ μπορεί να ανακοινώθηκε, αλλά η ποινή του θα αποφασιστεί από την δικαστική έδρα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή