H Aθήνα και η Μεσσηνία υποδέχονται στα μέσα Σεπτεμβρίου το Athens Democracy Forum

H Aθήνα και η Μεσσηνία υποδέχονται στα μέσα Σεπτεμβρίου το Athens Democracy Forum

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Athens Democracy Forum φέρνει στην Ελλάδα σπουδαίες προσωπικότητες από την παγκόσμια πολιτική σκηνή, τη διανόηση, τη δημοσιογραφία, την κοινωνία των πολιτών. Η συνάντηση που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (μ’ ένα μέρος του συνεδρίου να φιλοξενείται όπως πάντα στη Μεσσηνία) είναι διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία. Θεσμοθετημένη από τους International New York Times, την «Καθημερινή» και το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων, θέλει να φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις προοδευτικές κοινωνίες.

Από τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν και τον προσφάτως αποδημήσαντα Κόφι Ανάν, τον τέως πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ και τον Εντουαρντ Σνόουντεν, ηγέτες και ειδικοί μεγάλου κύρους παίρνουν μέρος στις συζητήσεις αυτές. Το φετινό θέμα του συνεδρίου είναι: «Δημοκρατία σε κίνδυνο: Λύσεις σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται» και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα. Σε μια παγκόσμια κοινότητα όπου όλα αλλάζουν, ανοίγει ξανά η συζήτηση για το δημοκρατικό πολίτευμα που φαίνεται να κινδυνεύει από τον λαϊκισμό αλλά και από τον αυταρχισμό. Το συνέδριο εξετάζει το ζήτημα αυτό σε συνάρτηση με την εξέλιξη της τεχνολογίας, την κοινωνική ευθύνη των εταιρειών, την ταυτότητα και τη συνοχή μέσα στις κοινωνικές ομάδες.

Ενας από τους λόγους της μεγάλης επιτυχίας του συνεδρίου είναι ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων που συντονίζουν τις συζητήσεις είναι πράγματι καίριος με όλο το πρωτοκλασάτο δυναμικό των ΝΥΤ αλλά και της «Κ» να δίνει το «παρών». Παράλληλα, έχουν επιλεγεί εκείνοι οι ομιλητές που με την πείρα, τις γνώσεις και την ψύχραιμή τους ματιά μπορούν να δώσουν κάποιες απαντήσεις με σφαιρική άποψη. Εφέτος στον κατάλογο με τους προσκεκλημένους βρίσκουμε τον Μάρκος Πένια, τον Αργεντινό πρωθυπουργό, την Ουιντέντ Μπουχαμάουι, υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης το 2015, τον Θόρμγιορν Γιάγκλαντ, γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον γνωστό εικαστικό Αϊ Γουέι – Γουέι, τον συγγραφέα Γιάσα Μουνκ, τον Ρίτσαρντ Αλάν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook κ.ά.

Οι συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο, στη Στοά του Αττάλου, στο Mουσείο της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει και η απονομή του «Athens Democracy Award», που δίδεται σε ανθρώπους ή εκπροσώπους θεσμών που έχουν προσφέρει πολλά στη στερέωση της δημοκρατίας. Πέρυσι, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης βράβευσε τον Ισπανό τέως πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες για τη συνολική συνεισφορά και την πολιτική του διαδρομή.

Το τριήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί στο Costa Navarino της Μεσσηνίας μια συζήτηση που θα αφορά τον ρόλο των βιβλίων στη δημοκρατία. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο γνωστός συγγραφέας Πασκάλ Μπρικνέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή