Εξίσωση με πολλές παραμέτρους ο ανασχηματισμός

Εξίσωση με πολλές παραμέτρους ο ανασχηματισμός

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάθεση του κυβερνητικού ανασχηματισμού για τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα καταδεικνύει το μέγεθος της πολυπλοκότητας που έχει αποκτήσει το εγχείρημα και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός στην οριστικοποίηση των αποφάσεών του. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση έχουν εξελιχθεί σε πολυπαραγοντική εξίσωση. Για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας καλείται να λάβει πιο σοβαρά την άρνηση κυβερνητικών στελεχών να μετακινηθούν. Η απάντηση «ή εδώ ή σπίτι μου» έχει ακουστεί και σε προηγούμενους ανασχηματισμούς. Αυτή τη φορά, ωστόσο, φαίνεται να είναι η στάση που υιοθετούν ορισμένα από τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν μπορούν απλά να σταλούν σπίτι τους, καθώς κάτι τέτοιο θα προεξοφλούσε ανοιχτό αντάρτικο μέσα στην προεκλογική περίοδο. Ετσι, στελέχη όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στη θέση τους, εξέλιξη που περιορίζει την ευχέρεια του κ. Τσίπρα να ανακατέψει την τράπουλα, ενώ ορθώνει εμπόδια στην επιθυμία άλλων στελεχών, όπως του Νίκου Παππά, να μετακινηθούν αλλάζοντας χαρτοφυλάκιο.

Για τον υπουργό Εξωτερικών, πάντως, μάλλον έχουν προκύψει σκιές στις σχέσεις με το Μαξίμου, καθώς από ορισμένες πλευρές θεωρήθηκε ότι οι χειρισμοί του σε σχέση με την κρίση που εκδηλώθηκε στις ελληνορωσικές σχέσεις ίσως δεν ήταν οι απολύτως ενδεδειγμένοι. Για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας υπήρξαν εισηγήσεις ότι θα πρέπει να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο, λιγότερο προβεβλημένο, προκειμένου σταδιακά να αρχίσει να δίνεται το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να στραφεί και σε άλλες κατευθύνσεις προς αναζήτηση συμμαχιών.

Εκτιμήθηκε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε διατάραξη των ισορροπιών με τους ΑΝΕΛ θα αποτελούσε αιτία ρήξης και πτώσης της κυβέρνησης.

Η περίπτωση Σκουρλέτη

Μεγάλο ερώτημα και καταλύτης για τις αλλαγές είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Η απροθυμία του να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα για μετακίνησή του στο κόμμα και το ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών που έθεσε ως προϋπόθεση προκειμένου να δεχθεί, οδήγησε σε εργώδεις διεργασίες μεσα στο Σαββατοκύριακο. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την Παρασκευή σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο, Δευτέρα. Η Κεντρική Επιτροπή είναι το αρμόδιο για την εκλογή νέου γραμματέα όργανο και συμφωνήθηκε η συνεδρίαση αυτή να προηγηθεί του ανασχηματισμού.

Οσον αφορά την υπουργοποίηση στελεχών προερχομένων από άλλους χώρους, φαίνεται ότι δύο βασικά κριτήρια θα καθορίσουν τις τελικές επιλογές: το πρώτο έχει να κάνει με τη στρατηγική διεύρυνσης, να δοθεί, δηλαδή, το μήνυμα ανοίγματος προς το κέντρο ή ακόμα και πέραν αυτού και στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη η δοκιμασμένη συνταγή προσεταιρισμού στελεχών προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ και τα ονόματα του Γιάννη Ραγκούση και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ακούγονται εδώ και καιρό. Στο προσκήνιο έχει επανέλθει και το όνομα της κ. Λούκας Κατσέλη, που θα μπορούσε να είναι η επιλογή για ένα χαρτοφυλάκιο με αποκλειστικό αντικείμενο τις επενδύσεις. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με την επιδίωξη ενίσχυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να προέλθει από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, όπως η κ. Κατερίνα Παπακώστα ή ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Δεν είναι εύκολη η διαχείριση, όμως, μιας τέτοιας επιλογής, καθώς πολλά κομματικά στελέχη και βουλευτές δεν θα δουν με καλό μάτι να «καίγονται» οι προσδοκίες τους για είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα από την υπουργοποίηση τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή