«Οχι» σε πόλωση και παροχολογία

«Οχι» σε πόλωση και παροχολογία

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τους συμβολισμούς της Ιθάκης για να απευθύνει ένα διάγγελμα που έμοιαζε με σάλπισμα πολέμου στο κομματικό του ακροατήριο, εξίσου αποκαλυπτικές για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από τούδε και στο εξής με ορόσημο την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, είναι οι λέξεις και το ύφος που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο του πρωθυπουργικού διαγγέλματος. «Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο», κατέληγε η οξεία απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. στο διάγγελμα, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα, από τη Ζάκυνθο, διεμήνυε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιπροσωπεύει το «χθες» και δεν μπορεί να μιλήσει για το «αισιόδοξο αύριο» της χώρας.

Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα ούτε στη παροχολογία και στον λαϊκισμό ούτε στη συνειδητή όξυνση του πολιτικού κλίματος. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, θεωρεί ότι δεν έχει κανένα λόγο να παίξει το παιχνίδι της ακραίας πόλωσης που ξανανοίγει συνειδητά ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει ό,τι απέμεινε από το ακροατήριό του. Με τον ίδιο τρόπο, στον δρόμο προς τη ΔΕΘ και ενώ στην Πειραιώς είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα σε πλειοδοσία παροχών, ενδεχομένως και επιδιώκοντας να αφήσει πίσω του «καμένη γη», ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι δεν προτίθεται να μπει σε αυτό τον δρόμο.

Η στρατηγική τού προέδρου της Ν.Δ. στη νέα πολιτική σεζόν που άνοιξε ήδη με το προεκλογικό διάγγελμα του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη, είναι να εστιάσει στην εξειδίκευση του δικού του σχεδίου και των δικών του προτάσεων, προκειμένου να πείσει και τους πιο δύσπιστους έναντι της Ν.Δ. πολίτες και να διευρύνει την εκλογική απήχηση του κόμματος σε ακροατήρια πέραν των κομματικών της τειχών. Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται σαφές ότι το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», για το οποίο πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα, μάλλον αφήνει αδιάφορο τον κ. Μητσοτάκη. Οχι μόνο διότι ο όρος που περιγράφει ως «ομπρέλα» την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση εκφράζει την αναμενόμενη δυσφορία της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση, έλεγαν στην Πειραιώς. Αλλά κυρίως επειδή ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ακόμη κι αυτό ρίχνει νερό στον μύλο της πόλωσης που επιδιώκει συνειδητά ο κ. Τσίπρας, επιδιώκοντας να επανασυσπειρώσει τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του.

Οπως έλεγαν από την Πειραιώς, δεδομένου και του δημοσκοπικού αέρα που έχουν η Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρόεδρός της, δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε μια τέτοια συζήτηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει στα στελέχη να αποφεύγουν τις πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις και κυρίως, τους «ανούσιους καβγάδες» περί «δήθεν» δεξιού και αντισυριζαϊκού μετώπου. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει τόσο στους συνομιλητές του όσο και δημοσίως, θέτοντας και το διακύβευμα των εκλογών, ότι το μόνο δίλημμα για τους πολίτες, το οποίο θα κρίνει και το αποτέλεσμα της κάλπης, είναι αυτό ανάμεσα στην ανικανότητα και στην αποτελεσματικότητα, στην αξιοκρατία και στο πελατειακό κράτος, στον λαϊκισμό και στην υπευθυνότητα. Και, πάντως, σε καμιά περίπτωση δεν εστιάζεται στο δίπολο Αριστερά-Δεξιά, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να καλέσει σε συστράτευση για τη διαμόρφωση ενός «αντιδεξιού» μετώπου.

«Επανεκκίνηση»

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που, παρά τη σκληρή απάντηση στο πρωθυπουργικό διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός αντί να ενώνει διχάζει τους Ελληνες και ότι η χώρα χρειάζεται «επανεκκίνηση». Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στο θετικό αφήγημα και στο να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο που θα πείσει τους πολίτες να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. και το πρόγραμμά της. Επιδιώκει τη θετική ψήφο. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο να προχωρήσει σε αποδόμηση του πρωθυπουργού, αλλά να εστιάσει στο τι θα κάνει ο ίδιος. Και ουδέποτε έκρυψε ότι επιδιώκει άνοιγμα προς τους μετριοπαθείς πολίτες, ακόμη κι αν δεν ψήφισαν Ν.Δ. στο παρελθόν. Σε αυτούς αναμένεται, εξάλλου, να αυξήσει τα ανοίγματα το επόμενο διάστημα, αναγνωρίζοντας τη δυσπιστία τους έναντι της Ν.Δ., αλλά καλώντας τους να του δώσουν την ευκαιρία με βασικό επιχείρημα ότι η σημερινή Ν.Δ. έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τυχαίο δεν είναι ότι το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάδειξη του δικού του μοντέλου διακυβέρνησης. Και αυτό, λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δεν αφορά μόνο πώς φαντάζεται τη δομή του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά και τα νέα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν.

Νέο ασφαλιστικό

Ιδιαίτερο βάρος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξειδικευμένες αναγγελίες που θα κάνει από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, θα δώσει στα κόκκινα δάνεια – στη «δεύτερη ευκαιρία» για όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και στο Ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη δεσμευθεί για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων: ο πρώτος πυλώνας θα είναι καθολικός, κοινωνικός και αναδιανεμητικός, ο δεύτερος υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός, ενώ ο τρίτος προαιρετικός από την ιδιωτική ασφάλιση. Από την ίδια τη δομή του συστήματος καθίσταται σαφές ότι στο πλαίσιο που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης δεν χωρά ο νόμος Κατρούγκαλου. Από το Βελλίδειο ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να επαναλάβει και πάλι αναλυτικά τις δεσμεύσεις του για τη μείωση μιας σειράς φόρων, ενώ θα αναφερθεί στο κυβερνητικό του πρόγραμμα χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Πάντως, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είναι το γεγονός ότι ετοιμάζει επίσκεψη και στις αρχές Σεπτεμβρίου, δέκα ημέρες περίπου πριν από την επίσημη άνοδό του στη ΔΕΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή