Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/08/18)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό πολιτικό ρίσκο «βλέπουν» ξανά οι αναλυτές

Τυχαίο; Η Moody’s, η οποία πρόκειται να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 21 Σεπτεμβρίου (και πιθανότατα να την αναβαθμίσει) βλέπει δύο κινδύνους σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Και οι δύο είναι πολιτικοί. Ο πρώτος είναι να μην τηρήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των πιστωτών για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Ο δεύτερος είναι να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στα οκτώ χρόνια του προγράμματος ενόψει των εκλογών του 2019. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως κάποιοι επενδυτές θα περιμένουν μέχρι τις εκλογές προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη στάση τους έναντι των ελληνικών τίτλων. Εκτιμούν πως το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την έξοδο από τα μνημόνια δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών: Η Ελλάδα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και προφανώς το κλίμα θα είναι πολωτικό και η πολιτική σύγκρουση σκληρή. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλουν οι ξένοι επενδυτές για να μπουν σε οποιαδήποτε αγορά, πολύ δε περισσότερο στην ελληνική. Ηδη, αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Αθήνα «βλέπουν» πλέον την επόμενη έκδοση στις αρχές του 2019. Αποδίδουν, βεβαίως, την καθυστέρηση στην αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο αυτό.

Ετοιμοπόλεμοι για τη ΔΕΘ

Την πρώτη μεταμνημονιακή κινητοποίησή τους προετοιμάζουν τα συνδικάτα, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθεσης. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να εκτιμούν ότι τα μέτρα του 3ου μνημονίου, αλλά και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που ψήφισε η κυβέρνηση, όπως ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, η μείωση του αφορολογήτου, η αύξηση εισφορών, ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση ΦΠΑ και η υπέρμετρη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, είναι σε πλήρη εφαρμογή. Και σημειώνουν πως με ψευδοπαροχές και επικοινωνιακά τεχνάσματα η ζοφερή πραγματικότητα και η άγρια λιτότητα δεν μπορεί να αναστραφεί…

Θα επιστρέψουν στα υπουργεία οι θεσμοί;

Δεν είναι σίγουρο ότι κατά την πρώτη αποστολή τους μετά το μνημόνιο, στην Αθήνα, οι θεσμοί θα δουν κανονικά όλους τους υπουργούς, όπως τους έβλεπαν επί μνημονίου στις αξιολογήσεις του Χίλτον, μεταφέρει κυβερνητική πηγή. Πιθανολογεί, όμως, πως θα δουν τουλάχιστον τους οικονομικούς υπουργούς, τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη, μια και τα θέματά τους κυριαρχούν στην ατζέντα της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές πού θα γίνονται οι συναντήσεις. Η πηγή μας εκτιμούσε ότι το Χίλτον δεν «παίζει» – ίσως γιατί φέρνει έντονους μνημονιακούς συμβολισμούς. Μήπως, τότε, επιστρέψουν στα υπουργεία, απ’ όπου, να θυμίσουμε, τους «εξόρισε» ο Γιάνης Βαρουφάκης; Θα δείξει.

Το τίμημα της προσαρμογής

Χαμένη ελληνική δεκαετία, αλλά και δεκαετία μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζει η Eurobank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία» την περίοδο 2007-2017. Και αυτό, διότι το 2017 το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα έφτασε να υπολείπεται κατά 25,4% σε σύγκριση με το 2007, ενώ η αξία της εγχώριας παραγωγής τελικών αγαθών και υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που είχε στο τέλος της δεκαετίας του ’90. Από την άλλη, επισημαίνει η Eurobank, αυτά τα 10 χρόνια καταγράφηκε μια πρωτοφανής προσαρμογή –παράλληλα με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων– σε όρους εξάλειψης των μεγάλων ανισορροπιών που είχε η ελληνική οικονομία όπως ήταν τα υψηλά δίδυμα ελλείμματα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης (από -15,1% το 2009 στο +0,8% του ΑΕΠ το 2017) και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (από -15,2% το 2007 στο -0,8% του ΑΕΠ το 2017). Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Λίγοι μνηστήρες για δύο έργα πληροφορικής ύψους 25,6 εκατ.

Χαμηλή ήταν η προσέλευση ενδιαφερομένων στους δύο διαγωνισμούς πληροφορικής που προωθεί το ΕΔΕΤ για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Καίτοι αφορά τα δύο από τα τέσσερα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο πρώτο από αυτά, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, που αφορά τον «ψηφιακό βοηθό διαιτητή» ή γνωστό ως VAR, προσήλθαν δύο εταιρείες, η Onex και η Indigital. Στο δεύτερο έργο που αφορά την παρακολούθηση της κυκλοφορίας εντύπων μέσων ενημέρωσης –γνωστό ως Barcode και προϋπολογισμού 15,6 εκατ. ευρώ– προσήλθε μόνον η Singular. Το αποτέλεσμα σαφώς είναι κατώτερο των προσδοκιών, δεδομένου ότι αφορούν δύο μεγάλα έργα, για τα οποία σήμερα «διψά» η αγορά. Ωστόσο, τόσο τα συγκεκριμένα έργα όσο και άλλα που προετοιμάζονται, έχουν συνοδευτεί με πολλές «σκιές».

Μάλιστα, οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν, θορύβησαν τη διοίκηση της αναθέτουσας αρχής, το ΕΔΕΤ, το οποίο στη συνεδρίαση της 20ής Αυγούστου 2018 αποφάσισε τον ορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα επανεξετάσει τους όρους του διαγωνισμού για το δεύτερο «εμβληματικό» έργο του Barcode.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποτελείται από τους καθηγητές Γεώργιο Χασάπη (ΑΠΘ, Τμήμα ΗΜΜΥ), Δημήτριο Βέργαδο (Παν. Πειραιώς, Τμήμα Πληροφορικής) και Γεώργιο Στάμου (ΕΜΠ, Σχολή ΗΜΜΥ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή