ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Oyster Perpetual GMT-Master II είναι ένα από τα διασημότερα μοντέλα της Rolex, ένα ρολόι που απευθύνεται στους απανταχού ταξιδευτές, καθώς επιτρέπει στον κάτοχό του να «διαβάζει» την ώρα ταυτοχρόνως σε δύο διαφορετικές χρονικές ζώνες. Όταν κάποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό μπορεί εύκολα να ρυθμίσει το ρολόι στην τοπική ώρα, μετακινώντας τον κεντρικό ωροδείκτη βήμα-βήμα μέσω της κορόνας. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει ανεξάρτητα για τον ωροδείκτη και το λεπτοδείκτη, χωρίς να επηρεάζεται ο 24ωρος δείκτης GMT. Έτσι, διαβάζει κανείς ταυτόχρονα την τοπική ώρα και την ώρα αναφοράς (home time). Επιπλέον, μία απλή περιστροφή της 24ωρης στεφάνης επιτρέπει την ανάγνωση και μίας τρίτης χρονικής ζώνης –βέβαια σ’ αυτή την περίπτωση δεν βλέπει κανείς πλέον την ώρα αναφοράς (home time), αφού ο δείκτης GMT δείχνει την εναλλακτική χρονική ζώνη.

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-1

Το Oyster Perpetual GMT-Master II, γεννήθηκε το 1955, σε μία εποχή ραγδαίων εξελίξεων στην αεροπορία χάρη στην εξάπλωση των διηπειρωτικών πτήσεων. Έγινε μάλιστα το επίσημο ρολόι της αεροπορικής εταιρείας Pan American World.

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-2

Διαφημιστικό έντυπο για το ROLEX GMT-Master από τη δεκαετία του 1950

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1959, το GMT-Master είχε ενεργό ρόλο σε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός: την πρώτη πτήση ενός Pan Am Jet Clipper από τη Νέα Υόρκη στη Μόσχα χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Ο πιλότος εκείνου του αεροσκάφους φορούσε ως πολύτιμο εργαλείο πλοήγησης κατά την πτήση αυτό το ρολόι στον καρπό του.

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-3

Διαφημιστική μπροσούρα του 1956 για το ROLEX GMT-Master

Το GMT-Master πήρε το όνομά του από την Greenwitch Mean Time (GMT), τον μεσημβρινό της Γης από τον οποίο ξεκινά η μέτρηση του γεωγραφικού μήκους, με βάση τον οποίο γίνεται ο προσδιορισμός των διαφόρων χρονικών ζωνών του πλανήτη.

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-4

Διαφημιστική καταχώρηση για το GMT-Master (1969)

Σταθμοί στην ιστορία του GMT-Master

1955

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-5

Tο πρώτο GMT-Master του 1955 ήταν ατσάλινο με 24ωρη διαβαθμισμένη στεφάνη από κόκκινο και μπλε Plexiglas και ο βασικός ωροδείκτης, ο λεπτοδείκτης και ο δείκτης GMT ήταν συγχρονισμένοι.

1957

To 1957 κυκλοφόρησε ένα GMT-Master σε κίτρινο χρυσό με ένθετη στεφάνη από καφέ Plexiglas.

1959

 

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-6

Το 1959 η νέα ατσάλινη έκδοση του GMT-Master έχει και πάλι δίχρωμη στεφάνη σε μπλε και κόκκινο, αυτή τη φορά όμως η επιφάνειά της είναι από ανοδιωμένο αλουμίνιο.

1979

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1979, κυκλοφορούν τρεις ακόμη εκδόσεις GMT-Master: ένα από κίτρινο Rolesor με δίχρωμη στεφάνη από ανοδιωμένο αλουμίνιο σε καφέ και χρυσό χρώμα, ένα από κίτρινο χρυσό 18Κ με καφέ στεφάνη και ένα ατσάλινο με στεφάνη σε μαύρο χρώμα.

1982

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-7

Το 1982 η Rolex παρουσιάζει έναν καινούριο user-friendly μηχανισμό που επέτρεπε την ανεξάρτητη ρύθμιση του ωροδείκτη από τον λεπτοδείκτη και τον δείκτη GMT. Για να αποφύγει τη σύγχυση με τα υπάρχοντα μοντέλα GMT-Master και να υπογραμμίσει αυτή την σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, τα νέα μοντέλα που έφεραν αυτόν τον πρωτοποριακό μηχανισμό ονομάστηκαν GMT-Master II. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε δίχρωμη στεφάνη σε μπορντό και μαύρο.

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-8

2005

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-9

Το 2005 κυκλοφορεί ένα νέο GMT-Master II από κίτρινο χρυσό, αυτή τη φορά με ένθετο δακτύλιο στη στεφάνη από μαύρο Cerachrom, όπως ονομάζει το κεραμικό η Rolex.

2013

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-10

To 2013 βγαίνει στην αγορά ένα ατσάλινο GMT-Master II με δίχρωμη στεφάνη Cerachrom από μαύρο και μπλε κεραμικό.

2014

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-11

Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, η Rolex λανσάρει ένα μοντέλο από λευκό χρυσό 18Κ με δίχρωμη στεφάνη Cerachrom από κόκκινο και μπλε κεραμικό.

2018

Και φτάνουμε στο σήμερα. Το φημισμένο μοντέλο της Rolex με την διπλής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη και την δεύτερη ώρα σε 24ωρη κλίμακα επιστρέφει θριαμβευτικά το 2018, ανανεωμένο και επιβλητικό, σε τρεις συναρπαστικές εκδοχές:

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-12

Σε ατσάλι με κόκκινη-μπλε στεφάνη Cerachrom και μπρασελέ Jubilee. Το μπρασελέ Jubilee δημιουργήθηκε το 1945 για το Datejust αλλά αργότερα συνδυάστηκε με διάφορα μοντέλα Oyster, μεταξύ αυτών και το GMT-Master. Το νέο GMT-Master II είναι εμφανώς εμπνευσμένο από το πρωτότυπο μοντέλο του 1955.

ROLEX GMT-Master II – Από το 1955 μέχρι σήμερα-13

Σε δίχρωμη έκδοση Everose Rolesor και σε μασίφ χρυσό Everose 18K με δίχρωμη στεφάνη Cerachrom σε μαύρο και –για πρώτη φορά– σε καφέ χρώμα. 

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Rolex Hellas (τηλ.: 210-3621138)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή