Ζάιμπερτ: «Η Γερμανία καταδικάζει την αυτοδικία»

Ζάιμπερτ: «Η Γερμανία καταδικάζει την αυτοδικία»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία δεν πρόκειται να ανεχτεί συμπεριφορές που τάσσονται υπέρ της απόδοσης δικαιοσύνης που είναι αποτέλεσμα αυτοδικίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, με αφορμή την χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων υποστηρικτών ομάδων της άκρας δεξιάς, στην πόλη Κέμνιτς που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας για τον θάνατο ενός άνδρα, ο οποίος ενεπλάκη σε «πολυεθνική» διαμάχη. 

Στο εν λόγω περιστατικό που εκτυλίχθηκε μεταξύ αλλοδαπών την Κυριακή, τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα, ενώ η αστυνομία προσώρησε στη σύλληψη δύο υπόπτων, 22 και 23 ετών. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν λόγο για 800 διαδηλωτές στο Κέμνιτς, ώρες μετά τον θάνατο του 35χρονου, αρκετοί από τους οποίους προχώρησαν σε βίαιες επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, πετώντας τους μπουκάλια. Η συγκέντρωση ήταν αποτέλεσμα καλέσματος ομάδων της  ακροδεξιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του άτυχου άνδρα. 

Ζάιμπερτ: «Η Γερμανία καταδικάζει την αυτοδικία»-1

Ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media και προβλήθηκε από τα τοπικά μέσα, έδειξε «skinheads» να κυνηγούν έναν νεαρό – πιθανόν αραβικής καταγωγής – σε μια μεγάλη διασταύρωση στην πόλη. Άλλα βίντεο απεικόνιζαν εκατοντάδες διαδηλωτές να φωνάζουν: «Εμείς είμαστε οι άνθρωποι!». Πρόκειται για ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται συχνά από υποστηρικτές της ακροδεξιάς. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι οι διαδηλωτές ήταν ακροδεξιές υποστηρικτές που είχαν κυνηγήσει μετανάστες. 

Ωστόσο, την Κυριακή ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν ανεχόμαστε τέτοιες παράνομες συνελεύσεις και την καταδίωξη ανθρώπων που φαίνονται διαφορετικοί ή έχουν διαφορετική καταγωγή. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε ούτε τις προσπάθειες εξάπλωσης μίσους στους δρόμους της χώρας». 

«Εμείς, όπως η γερμανική κυβέρνηση, καταδικάζουμε αυτές τις ενέργεις με τους ισχυρότερους όρους», δήλωσε ο Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Το μήνυμά μας για το Κέμινιτς και πέραν αυτού είναι ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει χώρος για δικαιοσύνη μέσω αυτοδικίας, για ομάδες που θέλουν να διαδώσουν μίσος στους δρόμους, για μισαλλοδοξία και εξτρεμισμό». 

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με την ακροδεξιά 

Η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ το 2015 να επιτρέψει την είσοδο περίπου ενός εκατομμύριου μεταναστών που διώκονται από τον πόλεμο στην Γερμανία, τροφοδότησε την υποστήριξη του λαού σε ακροδεξιές ομάδεων, ,όπως η PEGIDA και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) , που πλέον είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. 

Ζάιμπερτ: «Η Γερμανία καταδικάζει την αυτοδικία»-2

Τα περιστατικά βίας στο Κέμνιτς ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στους συντηρητικούς της Μέρκελ, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα κατηγορήθηκαν ότι αγνοούν την άνοδο των ακροδεξιών ομάδων στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας, όπου βρίσκεται το Κέμνιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις προετοιμάζονται για νέες διαδηλώσεις, ενώ αναμένεται να εκδώσουν επίσημη δήλωση για το τραγικό περιστατικό της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή