Μ. Σχοινάς: Η γραβάτα, η κληρονομιά του Γιούνκερ και ο… Αρης

Μ. Σχοινάς: Η γραβάτα, η κληρονομιά του Γιούνκερ και ο… Αρης

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες μορφές ουσιαστικής αλλά και πιο… χαλαρής επικοινωνίας πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα σειρά διαδικτυακών συνεντέξεων (ΕUPeople) που θα μεταδίδεται αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αρχή έγινε με τη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, ο κ. Σχοινάς βγάζει τη γραβάτα και μιλάει για τον Γιούνκερ, την Μέρκελ, τον Τραμπ μέχρι τον Χαριστέα και τον Αρη Θεσσαλονίκης. «Συχνά δεν φοράω γραβάτα. Ωστόσο, όταν εκπροσωπώ την Επιτροπή, θεωρώ ότι το χρωστάω στην εικόνα του ιδρύματος να εμφανίζομαι με γραβάτα», επισημαίνει μετά την «παρατήρηση» του δημοσιογράφου. 

«Απεχθάνομαι την λέξη "eurocrat" (αξιωματούχος της Ε.Ε.) γιατί έχει την ρίζα της ελληνικής λέξης "κράτος" που σημαίνει εξουσία», λέει στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Σχοινάς αποποιούμενος τον χαρακτηρισμό και δηλώνοντας ότι είναι απλώς «Ευρωπαίος δημόσιος υπάλληλος (European civil servant)». «Προτιμώ την έννοια της παροχής υπηρεσίας» από αυτήν την εξουσίας, προσθέτει χαρακτηριστικά. 

Η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. συνέπεσε με την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, εξηγεί ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς για την πορεία της καριέρας του και για το πως έγινε επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Θεώρησα από την πρώτη στιγμή ότι αυτό ήταν το κάλεσμα της γενιάς μου. Ετσι, κατά κάποιον τρόπο προετοίμασα το δρόμο μου για τις Βρυξέλλες». 

Ο δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να τον ρωτήσει για τις συχνές του συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και για το αν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε για αυτόν. «Είναι καλός άνθρωπος, έχει ενσυναίσθηση, ακούει και είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που ξέρω ο οποίος θα σε ρωτήσει για την οικογένειά σου, για τους γονείς σου. Ενδιαφέρεται προσωπικά και αυτό αποτελεί προτέρημα», είπε και πρόσθεσε: «είναι προτέρημα για ένα τέτοιο τεράστιο οργανισμό, ο επικεφαλής του να ακούει και να λειτουργεί πέρα από τα παραδοσιακά όρια». 

Στους πολιτικούς που έχει ξεχωρίσει συγκαταλέγονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Για τον τελευταίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει ένα «καθαρό όραμα» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, ενώ κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει ως πολιτικός είναι ότι έχει την ικανότητα να συναισθάνεται τον συνομιλητή του, «σαν τον Γιούνκερ». 

Οσο για τον Γάλλο πρόεδρο, ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι έχει βαθιά πιστή στην Ε.Ε., αλλά αυτό που του αρέσει στον Μακρόν είναι ότι κάνει όποιον βρίσκεται δίπλα του να νιώθει σημαντικός, ενώ πάντα έχει ένα προσωπικό σχόλιο για τον κάθε ένα. 

Η κληρονομιά του Γιούνκερ 

«Η διάσωση της Ελλάδας, η διατήρηση μιας ισχυρής Ε.Ε. με ένα ισχυρό νόμισμα, η υλοποίηση ένος φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος μεγάλης κλίμακας, η έξυπνη εφαρμογή μιας τράπεζας σταθερότητας και ανάπτυξης, η οποία επανέφερε τις οικονομίες μας σε τροχιά ανάπτυξης, και την πρώτη ουσιώδη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αληθινή ολιστική μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.», είναι σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω της η Ευρωπαική Επιτροπή με επικεφαλής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Ερωτήσεις σε ένα λεπτό και το παιχνίδι με τα πρόσωπα

Προς το τέλος της συνέντευξης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις με ένα «Ναι» ή «Οχι». Μεταξύ των απαντήσεών που ξεχώρισαν είναι ότι η Ε.Ε. δεν κάνει αρκετά για το μεταναστευτικό ζήτημα, ότι το Brexit σημαίνει όντως την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση, ότι η Ε.Ε. θα εφαρμόσει την συμφωνία του Παρισιού «σε κάθε περίπτωση», αλλά και ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν υπαγορεύει το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι δεν βρισκόμαστε εν μέσω εμπορικού πολέμου. 

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς κλήθηκε να σχολιάσει μερικά πρόσωπα που θα του υποδείκνυε ο δημοσιογράφος. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Γερμανίδα καγκελάριο «άγκυρα σταθερότητας», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι μια «ειλικρινής πολιτικός που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης». «Δυνατό ηγέτη, αλλά όχι ηγέτη της Δύσης» χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ τον Ντόναλντ Τραμπ τον αποκάλεσε «ηγέτη της Δύσης, αλλά όχι δυνατό ηγέτη». 

Για τον προεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι είναι ένας «δύσκολος γείτονας». 

Λάτρης του ποδοσφαίρου

Για τον Ελληνα πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Αγγελο Χαριστέα, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έκανε όλους τους Ελληνες περήφανους. «Αγαπώ το ποδόσφαιρο και ήμουν σε αυτό τον απίστευτο αγώνα του τελικού του Euro το 2004, όπου η Ελλάδα αντιμετώπισε την Πορτογάλια». 

«Οσοι με ξέρουν, γνωρίζουν βέβαια και το πάθος μου για τον Αρη Θεσσαλονίκης. Πάντα με πειράζουν και λένε ότι είμαι "υπερασπιστής των χαμένων σκοπών", αλλά όχι», είπε χαμογελώντας. «Οι καλές μέρες έρχονται. Και για την Ε.Ε.».

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη του κ. Σχοινά:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή