Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν κέρδη

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν κέρδη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα ανόδου των χρηματιστηριακών δεικτών αποδείχθηκε η χθεσινή στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν δύο εβδομάδων. Το Λονδίνο ήταν κλειστό, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένος ο όγκος των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην αμερικανική αγορά, οι δείκτες πριν από το κλείσιμο ακολουθούσαν ανοδική πορεία, αγγίζοντας νέα ρεκόρ. Ο S&P είχε προσεγγίσει τα ιστορικά επίπεδα των 2.900 μονάδων, ενώ ο Νasdaq για πρώτη φορά υπερέβη τα επίπεδα των 8.000 μονάδων. Αφορμή δόθηκε με την ανακοίνωση εκ μέρους του Λευκού Οίκου ότι η διμερής συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού θα αντικαταστήσει την παλαιότερη τριμερή συμφωνία για τη Βορειοαμερικανική Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA). Στην εν λόγω συμφωνία συμμετείχαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό. Επιπλέον, αναφέρθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν και οι συνομιλίες με τον Καναδά για ανάλογη συμφωνία. Ενας ακόμα παράγοντας που λειτούργησε θετικά ήταν και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις συνομιλίες για τους δασμούς.

Στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη διμερή συμφωνία με το Μεξικό. Στην αμερικανική αγορά, η τιμή της μετοχής της Ford ανήλθε 3,3% και 5% της General Motors. Tο δολάριο υποχώρησε. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» ισχυρών νομισμάτων υποχώρησε 0,4%. Το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,1%, στο 1,1677 δολάριο. Στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,37%, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε μία μονάδα βάσης, στις 2,79 ποσοστιαίες μονάδες. Στη Γηραιά Ηπειρο, ο Dax στη Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 1,16%, ο Cac 40 στο Παρίσι με κέρδη 0,86%, στη Μαδρίτη ο Ιbex με άνοδο 0,73 και στο Μιλάνο ο Ftse Mib είχε ενισχυθεί κατά 0,27%. Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό Νέας Υόρκης είχε οριακή άνοδο 0,05%, στα 68,75 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή