Υποκλίνονται στον Μακέιν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και νεκρός, ο Τζον Μακέιν εξακολουθεί να στοιχειώνει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο επί τρεις δεκαετίες γερουσιαστής Αριζόνας, που απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 81 ετών, είχε απαιτήσει να μην παραστεί στην κηδεία του ο Αμερικανός πρόεδρος, του οποίου υπήρξε σφοδρός πολέμιος, παρότι ανήκαν στο ίδιο κόμμα.

Εκπρόσωπος της οικογένειας Μακέιν επιβεβαίωσε χθες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στην επικήδειο τελετή, η οποία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον το ερχόμενο Σάββατο. Αντιθέτως, θα παραστούν και θα εκφωνήσουν λόγους δύο πρώην πρόεδροι, ο υιός Τζορτζ Μπους, ανθυποψήφιος του Μακέιν για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2000, και ο Μπαράκ Ομπάμα, από τον οποίο έχασε τη μάχη στην προεδρική αναμέτρηση του 2008.

Ηρωας του πολέμου του Βιετνάμ –είχε αιχμαλωτιστεί όταν το αεροπλάνο του κατερρίφθη από τους Βιετκόνγκ– ο Τζον Μακέιν άφησε την τελευταία πνοή του στο ράντσο του, στην Αριζόνα, υποκύπτοντας σε επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, που διαγνώστηκε πέρυσι τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε πρόταση στενών συνεργατών του να εκδοθεί ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τον απελθόντα. Αντί γι’ αυτό, περιορίστηκε σε ένα λακωνικό μήνυμα στο Twitter, όπου εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Μακέιν, χωρίς καμία τιμητική αναφορά στον ίδιο τον νεκρό. Η σημαία στον Λευκό Οίκο κυμάτιζε μεσίστια το Σαββατοκύριακο, αλλά υψώθηκε το πρωί της Δευτέρας, για να επανέλθει σε μεσίστια θέση ύστερα από πιέσεις ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι απαίτησαν να συνεχιστεί η απόδοση τιμής μέχρι να ενταφιαστεί ο νεκρός. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο γνωστός για το ταμπεραμέντο και την αντισυμβατική συμπεριφορά του Μακέιν έγινε σφοδρός πολέμιός του. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχε χαρακτηρίσει τη στάση του Τραμπ στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ελσίνκι, «την πιο ντροπιαστική εμφάνιση Αμερικανού προέδρου». Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η τελευταία επιστολή που υπαγόρευσε ο Μακέιν από τη νεκρική κλίνη, με την οποία καλεί τους ομοεθνείς του να «μην κρύβονται πίσω από τείχη», σε μια ύστατη αποδοκιμασία των πολιτικών Τραμπ. Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης Αριζόνας Ντουγκ Ντούσι καλείται να επιλέξει ποιος από τους Ρεπουμπλικανούς της πολιτείας θα «κληρονομήσει» την έδρα του εκλιπόντος. Μεταξύ των επικρατεστέρων περιλαμβάνονται η σύζυγός του Σίντι, ένας πρώην γερουσιαστής και δύο πρώην βουλευτές. Ο Τζον Μακέιν θα ταφεί την ερχόμενη Κυριακή στη Ναυτική Ακαδημία της Ανάπολης, στο Μέριλαντ, από την οποία απεφοίτησε, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Προηγουμένως, η σορός του θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή