Από το κόσκινο των θεσμών οι μεταρρυθμίσεις

Από το κόσκινο των θεσμών οι μεταρρυθμίσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν απομείνει εκκρεμείς μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, καθώς, ενδεχομένως, και το μείζον θέμα των συντάξεων, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου και η προετοιμασία τους είναι πιθανό να ξεκινήσει από την Πέμπτη στο πλαίσιο του Euroworking Group.

Oι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα προετοιμάσουν, κατ’ αρχάς, το έδαφος για το άτυπο Eurogroup της αυστριακής προεδρίας στη Βιέννη στις 7 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου, η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στις 10 Σεπτεμβρίου, για να μπει σε μια σειρά η μεταμνημονιακή «ενισχυμένη εποπτεία».

Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που φιγουράρουν στο παράρτημα της απόφασης των υπουργών Οικονομικών της 22ας Ιουνίου θα ελεγχθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν γίνονται κάποια βήματα προόδου και αν υπάρχουν καθυστερήσεις. Προφανώς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει προηγουμένως δώσει μια πρόγευση στους συναδέλφους του στο Euroworking Group. Επιπροσθέτως, οι θεσμοί θα ενημερωθούν για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται κανονικά η περικοπή των συντάξεων. Η όποια αλλαγή, αν γίνει, θα περιληφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και θα υποβληθεί στην Κομισιόν στις 16 Οκτωβρίου, για εξέταση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στο οποίο υπάγεται πλέον η Ελλάδα. Στο μεταξύ, οι θεσμοί αναζητούν τις δικές τους εσωτερικές ισορροπίες για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του ESM, ενώ η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αυτοπεριοριστεί σε θέματα της αρμοδιότητάς της. Οσον αφορά το ΔΝΤ, όλα δείχνουν ότι, μολονότι θα είναι παρόν, δεν θα έχει την εξουσία που είχε τα προηγούμενα χρόνια, αν και ο λόγος του πάντα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από ορισμένα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή