Χωρίς ζημιές, αλλά με λεία η κλοπή στη Σπιναλόγκα

Χωρίς ζημιές, αλλά με λεία η κλοπή στη Σπιναλόγκα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι πληροφορίες που σταδιακά έρχονται στο φως για την κλοπή που έγινε το βράδυ της 26ης προς την 27η Αυγούστου στη Σπιναλόγκα θυμίζουν αστυνομική ταινία. Με φόντο έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης –κάτι που συνέβη κυρίως την τελευταία δεκαετία χάρη στη δημοσιότητα που πήρε το μνημείο μετά την επιτυχία του βιβλίου «Το Νησί» της Βικτόρια Χίσλοπ και της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς– «οι ληστές παραβίασαν την είσοδο του γραφείου του φύλακα του αρχαιολογικού χώρου και με τροχό κοπής μετάλλων αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο άγνωστο χρηματικό ποσό που προερχόταν από τις εισπράξεις των εισιτηρίων», σύμφωνα με τη δήλωση της αστυνομίας. Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν για το συμβάν στις 8.50 π.μ. από τον φύλακα του χώρου. Προανάκριση σχετική με το θέμα διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου.

Καθώς η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν δίνονται στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Μετά την επικοινωνία μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, επιβεβαιώθηκε ότι το ποσό που εκλάπη δεν ξεπερνά τις 19.000 ευρώ, αλλά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε ολοκληρωθεί η εργασία για την ακριβή καταγραφή του, μέσω της επαλήθευσης του αριθμού των εισιτηρίων που «κόπηκαν» και πιθανώς κάποιων αγορών από το πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου.

Στο μνημείο, του οποίου η υποψηφιότητα να ενταχθεί στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς που προστατεύει η UNESCO προχωρεί θετικά και γρήγορα, δεν έχει γίνει καμιά ζημιά. Μολονότι η Κρήτη διαθέτει σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού, η προβεβλημένη Σπιναλόγκα, με τα ερείπια του τελευταίου ενετικού κάστρου που έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, και τα σύγχρονα ίχνη που άφησε η εγκατάσταση του λεπροκομείου προσελκύει πολυάριθμους τουρίστες και ο χώρος τους καλοκαιρινούς μήνες είναι επισκέψιμος καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μόνον με καραβάκι που ξεκινά κυρίως από την Πλάκα και την Ελούντα. Το νησί δεν έχει ρεύμα, συνεπώς οι εισπράξεις, όταν μένουν στο χρηματοκιβώτιο, δεν φυλάσσονται από σύστημα συναγερμού. Ο φύλακας φεύγει τη νύχτα και επιστρέφει το επόμενο πρωί, κάτι που προφανώς γνώριζαν οι κλέφτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή