Τον πρόδωσε το DNA, έπειτα από 20 χρόνια, για δολοφονία αγοριού

Τον πρόδωσε το DNA, έπειτα από 20 χρόνια, για δολοφονία αγοριού

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε περισσότερο από δύο δεκαετίες, η ολλανδική αστυνομία πιστεύει ότι επιτέλους κατάφερε να συλλάβει έναν άνδρα ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία ενός εντεκάχρονου αγοριού, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας τη Δευτέρα.

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον 55χρονο Ολλανδό Τζος Μπρεχ, ο οποίος κατονομάστηκε δημοσίως ως ο ύποπτος δράστης της δολοφονίας από την ολλανδική αστυνομία την περασμένη εβδομάδα. Η σύλληψη έγινε περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορείως της Βαρκελώνης την Κυριακή.

Οι Ολλανδοί αστυνομικοί επισήμαναν ότι το γενετικό υλικό του υπόπτου ταίριαζε με ίχνη DNA που εντοπίστηκαν στο σώμα και τα ρούχα του Νίκι Βερστάπεν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 10 Αυγούστου 1998, κοντά σε καλοκαιρινή κατασκήνωση στην ολλανδική εξοχή. Το νεαρό αγόρι είχε εξαφανιστεί από την κατασκήνωση το προηγούμενο βράδυ.

Το συνταίριασμα του γενετικού υλικού έγινε τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία κάνοντας χρήση γενετικού υλικού που είχε δώσει η οικογένεια του υπόπτου, οι οποίοι είχαν δηλώσει την εξαφάνισή του τον Απρίλιο. Η αστυνομία δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει για τον ύποπτο, όπως τη φωτογραφία του και το πλήρες όνομά του.

«Η ισπανική αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει επειδή κάποιος τον αναγνώρισε από τη φωτογραφία», δήλωσε ο εισαγγελέας Τζαν Ελάντ. Προσέθεσε ακόμη ότι ο Μπρεχ πρόκειται να εκδοθεί στην Ολλανδία, αλλά παραμένει άγνωστο πόσο χρόνο θα απαιτήσει η διαδικασία έκδοσης.

Κατά το πέρασμα των ετών, η αστυνομία έκανε πολλές λανθασμένες συλλήψεις για την υπόθεση και προχώρησε και στην εκταφή ενός από τους προϊσταμένους της θερινής κατασκήνωσης.

Στις αρχές του έτους, περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες άνδρες που ζούσαν κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το νεκρό αγόρι ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να δώσουν δείγματα γενετικού υλικού, αλλά και πάλι η προσπάθεια αυτή της αστυνομίας δεν στέφθηκε από επιτυχία. Ο Μπρεχ ανακρίθηκε από την αστυνομία κοντά στο σημείο όπου τελέστηκε το έγκλημα λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία, αλλά θεωρήθηκε απλώς διερχόμενος από το σημείο. Το όνομά του δεν εμφανίστηκε σε σχέση με την υπόθεση μέχρις ότου οι συγγενείς του παρέδωσαν κάποια αντικείμενα που του ανήκαν όταν κατήγγειλαν την εξαφάνισή του τον περασμένο Απρίλιο. Ο Μπρεχ, ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση της δολοφονίας του εντεκάχρονου αγοριού από την Ολλανδία, πριν από είκοσι χρόνια, συμφώνησε να εκδοθεί από την Ισπανία στην Ολλανδία όπου καταζητείται για τη δολοφονία και τη σεξουαλική επίθεση, ανάμεσα σε άλλες κατηγορίες, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ισπανικές αρχές.

Η δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου Κάρμεν Λαμέλα εξέδωσε τη Δευτέρα μία απόφαση με την οποία ο 55χρονος Τζος Μπρεχ στέλνεται στη φυλακή χωρίς το δικαίωμα εγγύησης μέχρις ότου η ισπανική κυβέρνηση δώσει το οριστικό «οκ» για την έκδοσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή