Πληθαίνουν οι επίδοξοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ

Πληθαίνουν οι επίδοξοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο να θέτει ως προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πληθαίνουν οι πιθανοί διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, οι πρώην και νυν διοικητές κεντρικών τραπεζών Φίλιπ Λέιν, Ερκι Λιικάνεν, Αρντο Χάνσον, Κλάας Νοτ και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μέχρι στιγμής το όνομα που ακουγόταν πιο δυνατά για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν του Γενς Βάιντμαν, προέδρου της Bundesbank, της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας. Φαινόταν ως ο επικρατέστερος να αναλάβει το πηδάλιο της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση της θητείας Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η κυρία Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο να αναλάβει Γερμανός την προεδρία της Κομισιόν. Είναι, επίσης, γνωστό ότι μία χώρα δεν μπορεί να ελέγχει δύο ανώτατα αξιώματα στην Ε.Ε.

Η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Γερμανίας για την Κεντρική Τράπεζα μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι ο Γενς Βάιντμαν, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι επαινείται από πολλούς επειδή επινόησε και χρησιμοποίησε μη συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να βοηθήσει την Ευρωζώνη να βγει από τη βαθιά κρίση χρέους. Παροιμιώδης είναι η φράση του το 2012 ότι «θα κάνει τα πάντα για να διασώσει το ευρώ».

Ο Μπενουά Κερέ, ο Γάλλος οικονομολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, έχει πιθανότητες να βρεθεί στο ύπατο αξίωμα της ΕΚΤ. Εχει πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους της τράπεζας και οι θέσεις του είναι πολύ κοντά με εκείνες του Βερολίνου. Συγκεκριμένα, επιθυμεί η ΕΚΤ να αποσύρει νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο ορισμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Υπάρχει, όμως, ένα πρόσκομμα, το οποίο μειώνει τις πιθανότητές του. Ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΚΤ ορίζει πως όντας εν ενεργεία στέλεχός της δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος. Ενδεχομένως, αν αποχωρούσε από την τωρινή του θέση, να ενίσχυε πολύ την υποψηφιότητά του.

Στην περίπτωση που, τελικά, ο Μπενουά Κερέ αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση και το Παρίσι ασκήσει έντονες πιέσεις γι’ αυτήν, η άλλη επιλογή είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό μιλάει άπταιστα γερμανικά και πριν αναλάβει την τράπεζα εργαζόταν στην BNP Paribas.

Η μόνη υποψηφιότητα εκτός τραπεζικών κύκλων είναι αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ, νυν γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συχνά αναφέρουν ότι έχει πιθανότητες να αναλάβει την ΕΚΤ. Εντούτοις, παρά τη θητεία της σε πολλές και σημαντικές θέσεις ευθύνης, δεν διαθέτει εμπειρία σε θέμα νομισματικής πολιτικής.

Μία άλλη υποψηφιότητα είναι ο Εσθονός Αρντο Χάνσον, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ και σπούδασε στο Χάρβαρντ. Δεν έχει πολλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον κ. Ντράγκι. Προέρχεται από ένα από τα νεότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ενδεχομένως να στηριχθεί από τη Γερμανία, επειδή έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, όπως αναφέρουν οι FT.

Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Ολλανδός ομόλογός του Κλάας Νοτ, ο οποίος θεωρείται υπέρμαχος της σκληρής νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο συμμεριζόταν τις θέσεις Ντράγκι όταν διεμήνυε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει το ευρώ, αγοράζοντας ομόλογα. Ενα πιθανό εμπόδιο για τον Κλάας Νοτ είναι η εθνικότητά του: ένας Ολλανδός, ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, είχε διατελέσει πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ, από το 1998 έως το 2003.

Επεται ο Φίλιπ Λέιν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους της ΕΚΤ. Εντούτοις, δεν είναι σίγουρο αν θα διεκδικήσει να διαδεχθεί τον ανώτατο οικονομολόγο της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, ή τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Επίσης, όπως αναφέρουν οι Financial Times, υπάρχουν ακόμα δύο φινλανδικές υποψηφιότητες, του Ολι Ρεν και του Ερκι Λιικάνεν. Ο πρώτος διαδέχθηκε τον δεύτερο στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας. Ο κ. Λιικάνεν έχει το πλεονέκτημα της πείρας και το μειονέκτημα της ηλικίας. Οταν λήξει η πιθανή θητεία του στην ΕΚΤ, θα είναι 77 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή