Γέφυρες στην Ευρώπη ρίχνει τώρα η Αγκυρα

Γέφυρες στην Ευρώπη ρίχνει τώρα η Αγκυρα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί στην επαναπροσέγγιση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί από το Παρίσι ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ενδέχεται να ενισχύσουν την τρομοκρατία και να αναζωπυρώσουν την προσφυγική κρίση.

Μιλώντας χθες από το Παρίσι, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την επιθυμία για σύσφιγξη των εμπορικών σχέσεων με τη Γαλλία. Ο κ. Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ως στόχο την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, υπονομεύουν όχι μόνο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκάλυψε κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Αντιθέτως, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για επιβολή κυρώσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ενέργειες με πολιτικά κίνητρα που βρίσκουν αντίθετη όχι μόνο την Αγκυρα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρότι η προειδοποίηση περί αναζωπύρωσης της προσφυγικής κρίσης αποτελεί πρόβλημα για την Ε.Ε. και όχι για τις ΗΠΑ, συνεχίζεται η προσέγγιση της Αγκυρας με την Ε.Ε. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στα τέλη Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που μόλις πριν από έναν χρόνο οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και με την Ολλανδία είχαν βρεθεί στο ναδίρ, με τον Τούρκο πρόεδρο να κατηγορεί τις δύο χώρες για απολυταρχική και αντιδημοκρατική στάση, επειδή είχαν απαγορεύσει προεκλογικές συγκεντρώσεις του.

Η Τουρκία επιθυμεί οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση να εισέλθουν σε νέα φάση, καθώς το εμπόριο με την Ε.Ε. είναι σημαντικότερο, δήλωσε χθες ο κ. Αλμπαϊράκ. Εθεσε ως στόχο το διμερές εμπόριο με τη Γαλλία να ενισχυθεί από τα 14 δισ. ευρώ σήμερα στα 20 δισ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας είναι σήμερα η Γερμανία, με τον όγκο του διμερούς εμπορίου να φθάνει το 2017 τα 37 δισ. ευρώ. Η επιβολή των μονομερών αμερικανικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ έδειξε πως η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σημαντικότερη από ποτέ, τόνισε ο Αλμπαϊράκ. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα οικονομικής πολιτικής που διαθέτει ώστε να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη. «Είναι προς το συμφέρον όλων, στη Γαλλία, στην Τουρκία, στην Ευρώπη, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία», είπε ο Λε Μερ. «Η Γαλλία ενθαρρύνει τις τουρκικές αρχές να αναγάγουν τη σταθεροποίηση σε θέμα απόλυτης προτεραιότητας… χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που της παρέχει η οικονομική πολιτική», προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ουσιαστικά, ο Λε Μερ κάλεσε την Αγκυρα, όπως κάνει εδώ και μήνες η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό που είναι κοντά στο 16% και να σταθεροποιήσει τη λίρα, που έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά περίπου 40% από την αρχή του 2018.

Σε πτωτική πορεία η λίρα

Η αναταραχή σχετικά με την τουρκική λίρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σύντομα, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές. Επειτα από μια εβδομάδα σχετικής ηρεμίας, χθες άνοιξαν και πάλι οι τουρκικές αγορές, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί μέχρι και 4,9% έναντι του δολαρίου, και την ισοτιμία να φτάνει τις 6,29 λίρες ανά δολάριο. Ωστόσο εν συνεχεία η λίρα κατάφερε να καλύψει μέρος των απωλειών της, ιδίως μετά τη συνάντηση του κ. Αλμπαϊράκ με τον κ. Λε Μερ. Το βράδυ, η τουρκική λίρα υποχωρούσε περίπου 2%, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω στις 6,14 λίρες ανά ένα δολάριο (η μεταβολή εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για ένα νόμισμα, απλώς όχι τόσο μεγάλη όσο αυτές που έχει καταγράψει η λίρα τις προηγούμενες εβδομάδες). Σύμφωνα με τη Societe Generale, η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά τουλάχιστον 600 μονάδες βάσης από το 17,75% όπου βρίσκεται σήμερα. Παράλληλα, ο Περ Χάμαρλουντ, επικεφαλής αναλυτής της SEB στη Στοκχόλμη, προειδοποιεί ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η Τουρκία να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, τόσο πιο πιθανή είναι η επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή