Οι οροθετικές και ο Φλώρος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χ​​θες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και γιατρός ο ίδιος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δημοσίευσε στο Facebook το έγγραφο γνωστοποίησης του αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας του Α. Φλώρου. Κάθε πολίτης με πρόσβαση στο Ιντερνετ μπορεί να διαβάσει τις παθήσεις που διαπιστώθηκαν στον ασθενή και να δει μια σειρά από προσωπικά δεδομένα και στοιχεία, από το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του μέχρι τα ονόματα των γονιών του, όπως φυσικά και το όνομα του γιατρού που υπέγραψε την ιατρική αξιολόγηση.

«Η δημοσιοποίηση στοιχείου του ιατρικού απορρήτου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και ιατρό συνιστά βαρύτατη παραβίαση του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας) και φυσικά του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων GDPR καθόσον δεν συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στο Facebook(!!!) ανάρτηση δεδομένων υγείας αλλά και των στοιχείων του ιατρού που προέβη στη διάγνωση. Ο αναπληρωτής μόλις ακύρωσε έμπρακτα με αυτή την τοποθέτησή του τον πειθαρχικό έλεγχο του ιατρού, καθώς κουρέλιασε την υποχρέωση αμεροληψίας της διοίκησης», σημείωσε σχετικά ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, που εξειδικεύεται στα προσωπικά δεδομένα. «Το 2012 εκπροσωπώντας 8 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προσφύγαμε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των οροθετικών γυναικών. Τότε, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαζί μας. Τώρα, τι έγινε;».

Δίκαιη είναι η αναφορά στην υπόθεση των οροθετικών γυναικών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ιατρικό απόρρητο, η ιατρική δεοντολογία, οι νόμοι δεν μπορεί να εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Το 2012, η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Τι μετράει περισσότερο επομένως στη ζυγαριά στάθμισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας; Το δικαίωμα στην υπόληψη και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή το δικαίωμα στη διάσωση της ζωής έστω και ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει μολυνθεί εν αγνοία του από τη νόσο;».

Σήμερα τα προσωπικά δεδομένα δύο πολιτών δημοσιεύονται, συνοδεία πολλών θαυμαστικών και εκφράσεων όπως «πίσω τσογλάνια», με μόνο στόχο να εκτονωθεί ο θυμός της κοινωνίας σχετικά με την αποφυλάκιση Φλώρου και να ξεσπάσει ο υπουργός. Πολίτες από κάτω επιχαίρουν, όπως ακριβώς κάποιοι επικροτούσαν και το ’12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή