Ο κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί

Ο κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Μία από τις μόνιμες παθογένειες του εν Ελλάδι δημοσίου διαλόγου είναι η αδυναμία διάγνωσης των πραγματικών συνθηκών. Από το 2008 και έπειτα, για μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο προφανείς λόγους, αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «κέντρο βάρους» της μεσαίας τάξης, αμφιταλαντευόμενο κάποτε μεταξύ των αποκαλούμενων «συστημικών επιλογών» (είτε γίνεται λόγος για τον πρώην δικομματισμό είτε για τα συστημικά οικονομικά «παρελκόμενά» του), έχει διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Η συγκεκριμένη τάση έχει, έκτοτε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, επιβεβαιωθεί σε μια σειρά από επιλογές, είτε πρόκειται για εκλογικές διαδικασίες είτε για τη στάση των πολιτών απέναντι σε ζητήματα υπόστασης του νεοελληνικού κράτους (νόμισμα, συμμαχίες, εξωτερική πολιτική κ.λπ.).

Το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 λειτούργησε ως κρίσιμη στάση προς αυτή την κατεύθυνση. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 επιβεβαίωσαν τους νέους συσχετισμούς. Ακόμη και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν μια στιγμή ενδοκομματικής ανισορροπίας, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εθεωρείτο «αουτσάιντερ». Κρίσιμο στοιχείο εκείνης της ενδοκομματικής αναμέτρησης ήταν η σαφής μετακίνηση κεντροαριστερών προς τη Ν.Δ., με σκοπό τη δημιουργία ενός αστικού μετώπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε η ιδιότυπη «αυτοθεσμοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ισορροπεί ανάμεσα σε μια vintage εκδοχή του ΠΑΣΟΚ των eighties και μια ακραία κομματική μειοψηφία που επιβάλλει ιδεοληπτικές επιλογές, όπως π.χ. η μεταχείριση των δολοφόνων της 17Ν. Την ίδια στιγμή, στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, οι ασύμμετρες επιλογές αυξήθηκαν γεωμετρικά. Περιττή η παραπομπή στον Ντόναλντ Τραμπ, πολύ πιο ανησυχητική είναι, ωστόσο, η πραγματικότητα στην Ευρώπη. Ακόμα και στη Γερμανία, οι λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος. Ολα αυτά πρέπει να προβληματίσουν όσους επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι, λίγο – πολύ, η πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές είναι –εκτός απροόπτου– προδιαγεγραμμένη, πρέπει να διερωτηθούν άπαντες, ποια θα είναι η νέα, επόμενη «αντισυστημική» στροφή των Ελλήνων. Δυστυχώς, ο κύκλος δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή