Ανασχηματισμός: Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» του νέου υπουργικού συμβουλίου

Ανασχηματισμός: Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» του νέου υπουργικού συμβουλίου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χθεσινός ανασχηματισμός έφερε σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς μόλις πέντε υπουργεία (Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Τουρισμού) έμειναν ανεπηρέαστα από αποχωρήσεις, τοποθετήσεις, μετακινήσεις προσώπων. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν δύο υπουργοί οι οποίοι είχαν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς τους και θεωρήθηκε έκπληξη το γεγονός ότι δεν είχαν απομακρυνθεί στον προηγούμενο ανασχηματισμό. Πρόκειται για τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή από το υπουργείο Ναυτιλίας και την κ. Λυδία Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού. Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκε, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που του προτάθηκε. Επισήμως, η απομάκρυνσή του έγινε για λόγους ανανέωσης του σχήματος, ωστόσο προφανώς υπήρξε κάποια δυσαρέσκεια. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε για νέο υπουργό Δικαιοσύνης τον μέχρι χθες γραμματέα της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του Μιχάλη Καλογήρου.

Προκειμένου να αποδεχθεί η κ. Ολγα Γεροβασίλη τη μετακίνησή της στην Κατεχάκη, χρειάστηκε να αποσχισθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εσωτερικών. Η κ. Γεροβασίλη γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έχοντας μάλιστα ως υφυπουργό μια άλλη γυναίκα, την κ. Κατερίνα Παπακώστα.

Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν, επίσης για λόγους ανανέωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου και οι υφυπουργοί Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης, Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας, Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης. Ως αντιστάθμισμα στην απομάκρυνση του τελευταίου, που προέρχεται από τους Οικολόγους, στην κυβέρνηση μπήκε ο άλλος πράσινος βουλευτής, Γιώργος Δημαράς, ως υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές άνοιγμα προς τον χώρο του πολιτικού Κέντρου και ειδικότερα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, υπουργοποιώντας δύο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη προερχόμενα από εκεί: την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία διετέλεσε και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και εδώ και καιρό διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και την κ. Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία υπήρξε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί εποχής Σημίτη, που τοποθετήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και ήταν η έκπληξη του χθεσινού ανασχηματισμού. Επανέφερε δε στην κυβέρνηση τον επίσης «πασοκογενή» Μάρκο Μπόλαρη, που τοποθετήθηκε ως υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών. Η υπουργοποίηση Μπόλαρη προφανώς εντάσσεται και στη λογική ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα, όπου μετά τη συμφωνία των Πρεσπών υφίσταται μεγάλη πίεση. Ετσι, υπουργοποιήθηκαν, επίσης, η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, μέχρι χθες επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, από την Καστοριά, και Στάθης Γιαννακίδης, από την Ξάνθη. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επελέγη και ο Σταύρος Αραχωβίτης, εκ Λακωνίας, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση επέστρεψε και η κ. Μαρία Χρυσοβελώνη, των ΑΝΕΛ, ως υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ σε θέση υφυπουργού αναβαθμίστηκε ο γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

Στη θέση του κ. Καλογήρου, νέος γραμματέας της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο κ. Ακρίτας Καϊδατζής, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσίπρας διατήρησε χωρίς αλλαγές το κυβερνητικό επιτελείο που τον περιβάλλει στο Μαξίμου. Οι κ. Αλ. Φλαμπουράρης, Χριστ. Βερναρδάκης, Δημ. Τζανακόπουλος παραμένουν υπουργοί Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο τελευταίος, ενώ παρέμεινε ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο κ. Δημ. Λιάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή