Το παρασκήνιο της συμμετοχής Παπακώστα

Το παρασκήνιο της συμμετοχής Παπακώστα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη κατά μία θέση είναι η παρουσία των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά την είσοδο της κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, που αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Εσωτερικών, ένα υπουργείο που κατά κοινή ομολογία είναι κρίσιμο, εκτός των άλλων, και για τις εκλογικές διαδικασίες, που είναι δεδομένο πως είναι μπροστά μας. Κατά τα λοιπά, τα έξι στελέχη των ΑΝΕΛ που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, παραμένουν στο κυβερνητικό τους πόστο, με μόνη μετακίνηση που καταγράφηκε να είναι αυτή της κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, που από το Μακεδονίας-Θράκης, αναλαμβάνει πλέον το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Εθνικής Αμυνας και θα έχει στενή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο που παραμένει στη Μεσογείων. Κατά τα λοιπά, οι κ. Τέρενς Κουίκ (υφ. Εξωτερικών), Βασίλης Κόκκαλης (υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Νίκος Μαυραγάνης (υφ. Υποδομών και Μεταφορών) και Ελενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού) παραμένουν αμετακίνητοι, οδηγώντας εκτός απροόπτου τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξάντληση της θητείας της. Και όχι μόνο αυτό. Προφανώς η αύξηση των στελεχών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση αποτελεί, στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες, «χείρα βοηθείας» του Αλέξη Τσίπρα στον Πάνο Καμμένο, ώστε να μπουν στην εκλογική μάχη όσο το δυνατόν από πλεονεκτικότερη θέση.

Στα ανωτέρω επτά κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ θα μπορούσε εν δυνάμει και εν καιρώ να προστεθεί ένα ακόμα. Η είσοδος της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα στο νέο υπουργικό σχήμα μπορεί να μη γίνεται μέσω κάποιου φορέα και να χρεώνεται σε αυτό που σχηματικά περιέγραψε προ ημερών ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ως «άνοιγμα στη δημοκρατική δεξιά», ωστόσο τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Το γεγονός ότι λίγες ώρες προ του ανασχηματισμού η κ. Παπακώστα συναντήθηκε επισήμως με τον κ. Καμμένο, καθιστά πιθανή τη συνεργασία τους με φόντο τις κάλπες. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώθηκε με το πέρας της συνάντησης, όπου οι δύο πολιτικοί προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Αξιοσημείωτη η ονομαστική αναφορά του κ. Καμμένου στο νεοσύστατο –και μη καταγεγραμμένο στις δημοσκοπήσεις– κόμμα της κ. Παπακώστα, ένδειξη πως επιθυμεί να αναδείξει την ανεξάρτητη βουλευτή, όχι ως μεμονωμένο πρόσωπο, αλλά ως επικεφαλής εν δυνάμει κόμματος. «Το ΝΕΟ είναι μια πραγματικότητα», ανέφερε ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας πως από τούδε και στο εξής «ξεκινά μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε προγραμματική σύγκλιση». Και η ανεξάρτητη βουλευτής από την πλευρά της επιβεβαίωσε την έναρξη συζητήσεων με τον κ. Καμμένο με τον οποίο τη συνδέει η «κοινή μήτρα της Ν.Δ.».

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είχε προηγηθεί συνάντηση της κ. Παπακώστα με τον κ. Τσίπρα, παρουσία του κ. Καμμένου, η απόφαση ωστόσο να υπάρξει δημόσια συνάντηση, πριν από την είσοδό της στην κυβέρνηση, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, είναι ενδεικτική των τάσεων. Στην εξίσωση του ανοικτού διαύλου μεταξύ ΑΝΕΛ και Παπακώστα, πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα στοιχείο. Πρόκειται για την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να μετακινήσει τους ΑΝΕΛ από το αμιγώς δεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος, σε ένα πιο «κεντροδεξιό» προφίλ, επιχειρώντας, ενόψει εκλογών, να προσεγγίσει νέες δεξαμενές ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή