Η Τουρκία σχεδιάζει δημιουργία βάσης στα Κατεχόμενα

Η Τουρκία σχεδιάζει δημιουργία βάσης στα Κατεχόμενα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρακτικά αδύνατη καθιστά την πιθανότητα ουσιαστικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το ενδεχόμενο ίδρυσης μεγάλης ναυτικής βάσης για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στα Κατεχόμενα. Χθες, μέσω της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», η οποία αποτελεί επί της ουσίας δημοσιογραφικό όργανο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό ναυτικό έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες οριοθέτησης σε «κατάλληλο μέρος» της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου. «Επειγόντως μεγάλη ναυτική βάση στο Νησί», τιτλοφορείται η «Γενί Σαφάκ», ενώ βασικό επιχείρημα για την «αναγκαιότητα» δημιουργίας βάσης ελλιμενισμού των τουρκικών πολεμικών είναι η δραστηριοποίηση άλλων δυνάμεων. Χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή».

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αντιληπτό πώς θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με δεδομένο ότι οι Τούρκοι εμφανίζονται όχι απλώς να μη μειώνουν, αλλά να αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στα Κατεχόμενα. Υπό αυτή την έννοια, έμπειροι παρατηρητές δεν αποκλείουν οι Τούρκοι να ανακινούν το θέμα προκειμένου να πιέσουν, ενόψει και των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη τις επόμενες εβδομάδες, όπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν αποκλείεται να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία για επανέναρξη κάποιας διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι Τούρκοι διαθέτουν, αναλογικά, λιγότερες ναυτικές βάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκριση με το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Πρακτικά, η μόνη ναυτική βάση που διαθέτει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην περιοχή βρίσκεται στην Αλεξανδρέττα. Η συγκεκριμένη συζήτηση αναδεικνύει, προφανώς, το ενδιαφέρον της Αγκυρας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε πρόκειται για τη γενικότερη γεωπολιτική αναταραχή στην περιοχή είτε αφορά το ενεργειακό παιχνίδι που έχει ανοίξει. Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό ότι ανάμεσα στο Ακσάζ στη Μαρμαρίδα και την Αλεξανδρέττα (πρακτικά σε ολόκληρη τη νότια ακτογραμμή της Τουρκίας), το τουρκικό ναυτικό δεν διαθέτει καμία σημαντική ναυτική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή