Ξέσπασμα Δούρου κατά των ΜΜΕ

Ξέσπασμα Δούρου κατά των ΜΜΕ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύσημα στον εαυτό της, στη διοίκηση, στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής και στους πυροσβέστες απένειμε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. Η περιφερειάρχης κατηγόρησε επανειλημμένα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «για τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν». Αναφέροντας ότι η περιφέρεια πραγματοποιεί έργο «ουσίας» στηρίζοντας τους πυρόπληκτους, τόνισε ότι «έχουμε πόλεμο με την ευκολία και την επικοινωνιακή διαχείριση. Δεν θα κριθούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Παρών στην ίδια συνεδρίαση ήταν και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρώην περιφερειάρχη και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Σγουρό, αναρωτήθηκε από μικροφώνου: «Πώς σας λένε, είπαμε;».

Το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής της συνεδρίασης της 8ης Αυγούστου που διεκόπη, καθώς η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αποχώρησε όταν κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών προπηλάκισαν την ίδια και άλλους ομιλητές.

Η περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της ομιλία της στη χθεσινή συνεδρίαση, τόνισε ότι «ο ρόλος της περιφέρειας στις πυρκαγιές είναι να συνδράμει την Πυροσβεστική» με την παροχή μέσων. Αναφέρθηκε στην κατασκευή εξιλαστήριων θυμάτων για πολιτικούς λόγους μέσω της απόδοσης της ευθύνης στην περιφέρεια για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών. «Εξηγώ λοιπόν με μια φράση: η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση απαιτεί, σε κάθε περίπτωση, εισήγηση της Πυροσβεστικής. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής την 23η Ιουλίου», δήλωσε κατηγορηματικά.

Φάνηκε ανοιχτή να υιοθετήσει πολλά από τα αιτήματα της επιτροπής των πυροπλήκτων, για την ικανοποίηση των οποίων ωστόσο όπως και η ίδια παραδέχτηκε, δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια Αττικής, αλλά το κεντρικό κράτος. Ανακοίνωσε ωστόσο την πρόθεσή της να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της περιφέρειας, ενώ τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας. «Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές», είπε προσθέτοντας ότι «πρέπει αυτή η τραγωδία να γίνει η αφετηρία για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Χωρίς παράλληλες αρμοδιότητες, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις. Χωρίς γραφειοκρατία».

Επικρίσεις Σγουρού

Την πρόταση να διατεθούν 50 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για την ανακούφιση των πυροπλήκτων κατέθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός. Ο πρώην περιφερειάρχης επέκρινε με σφοδρότητα την πλήρη και ολοκληρωτική ανυπαρξία της Περιφέρειας Αττικής στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εστιάζοντας κυρίως στην ολιγωρία όσον αφορά τη λήψη προληπτικών μέτρων την ημέρα της πυρκαγιάς, παρά το δελτίο της Πολιτικής Προστασίας που ανέφερε τον πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή. Ακόμη, ο κ. Σγουρός ζήτησε στοιχεία για την επικοινωνία που υπήρξε ανάμεσα στην Πυροσβεστική και την Περιφέρεια Αττικής την 23η Ιουλίου και για το εάν είχε δοθεί εισήγηση εκκένωσης στο Μάτι κι αν ναι, από ποιον, σε ποιον και πότε. Πρόσθεσε ότι η σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου στις 8 το βράδυ, όταν η πυρκαγιά είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, είναι χαρακτηριστική ένδειξη της ανοργανωσιάς και του αλαλούμ που επικράτησε, καθώς την ίδια ώρα ο κόσμος ήταν εγκλωβισμένος στις παραλίες και αναζητούσε διέξοδο διαφυγής.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, όταν πήρε τον λόγο, στην προσπάθειά του να δείξει ότι εκείνος βρίσκεται κοντά στους πολίτες, τόνισε: «Δεν ξέρετε τι αντιμετωπίζουμε όσο εσείς εδώ μιλάτε». Οταν ο κ. Σγουρός τον κάλεσε επίμονα να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο δήμαρχος Μαραθώνα αναρωτήθηκε: «Πώς σας λένε, είπαμε;»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή