Φωτιές ανάβει η συνάντηση Σαλβίνι – Ορμπαν

Φωτιές ανάβει η συνάντηση Σαλβίνι – Ορμπαν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας και ανησυχία στις Βρυξέλλες προκάλεσε η χθεσινή συνάντηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, στο Μιλάνο. Μια συνάντηση που δεν δικαιολογούνταν από το διπλωματικό πρωτόκολλο, παρά μόνον από την ιδεολογική συγγένεια των δύο εθνικιστών ηγετών, οι οποίοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα είδος πολιτικού άξονα στην Ευρώπη με αιχμή το μεταναστευτικό.

Ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι βρίσκεται στο στόχαστρο εισαγγελέα της Σικελίας, ο οποίος τον κατηγορεί για κατάχρηση εξουσίας και παράνομη σύλληψη λόγω της άρνησής του να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου «Diciotti», το οποίο μετέφερε 177 πρόσφυγες, επί μία εβδομάδα. Η κρίση εκτονώθηκε μόνον όταν Ιρλανδία, Αλβανία και Βατικανό δέχθηκαν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, αλλά αποκάλυψε τα διευρυνόμενα ρήγματα στους κόλπους της Ε.Ε. Στηλιτεύοντας την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) με τη Λέγκα απείλησε ότι θα διακόψει τη συνεισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Φωτιές ανάβει η συνάντηση Σαλβίνι – Ορμπαν-1

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υποδέχεται τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν στο Μιλάνο.

Ωστόσο η συνάντηση του Σαλβίνι με τον Ορμπαν, ηγετική φυσιογνωμία της σκληροπυρηνικής, εθνικιστικής Δεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έφερε σε δυσχερή θέση την ηγεσία του λαϊκιστικού Μ5S, η οποία δέχεται ισχυρή πίεση από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. «Η Ουγγαρία του Ορμπαν υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα και αρνείται τον καταμερισμό των μεταναστών (μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.)», δήλωσε ο επικεφαλής του Μ5S στην εφημερίδα La Stampa. «Σε ό,τι με αφορά, οι χώρες που αρνούνται τον καταμερισμό δεν δικαιούνται ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις», προσέθεσε.

Κοινή στρατηγική

Στη χθεσινή συνάντησή τους, Σαλβίνι και Ορμπαν προσπάθησαν να διαμορφώσουν κοινή, «εναλλακτική στρατηγική» στο μεταναστευτικό, γεφυρώνοντας τις διαφορές τους στο θέμα του καταμερισμού. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει αυτές τις διαφορές, δηλώνοντας ότι «μοιράζεται το ίδιο πεπρωμένο» με τον Σαλβίνι, τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωά του». Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Λέγκας υποστήριξε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία με τη Γερμανία για το μεταναστευτικό και κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επιδείξει αλληλεγγύη προς τη χώρα του, ανοίγοντας άμεσα το μεθοριακό πέρασμα της Βεντιμίλια. Ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τη διαμόρφωση συμμαχίας εθνικιστικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή