Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου

Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Πολύωρη προμηνύεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο εσωτερικό του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο εδώ και ώρες έχει πάρει κλίση περίπου τεσσάρων μοιρών από τα ύδατα της κατάσβεσης αλλά και από το αυτόματο σύστημα καταιονισμού.

 
Έως τις 10 το βράδυ της Τέταρτης  35 άνδρες της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν εντός του πλοίου. «Προχωράμε βήμα – βήμα ώστε η κατάσβεση να γίνει με ασφάλεια», σημείωναν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχουν εστίες καπνού που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο της πλήρους κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23:45 το βράδυ της Τρίτης στο τρίτο γκαράζ του πλοίου
 
Όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης γερανοφόρα οχήματα αναμένεται να απομακρύνουν τα καμένα οχήματα αλλά και να ξεφορτώσουν όσα είναι σε καλή κατάσταση.

Παρότι σήμερα το πρωί άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια φορτηγά για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών, η πρόσβαση τους στα γκαράζ δεν είναι εύκολη και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπες στην εξωτερική λαμαρίνα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να γίνει ρίψη αφρού και νερού.

Η φωτιά εκδηλώθηκε εν πλω, ενώ το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, όπου έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 Μποφόρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε κάποιο φορτηγό.

Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-1

Σημειώνεται, ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε αποπλεύσει στις 22:00 από τον Πειραιά για τα Χανιά, επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά και αποβίβασε με ασφάλεια τους 875 επιβάτες και το βοηθητικό προσωπικό από τα 140 άτομα πλήρωμα.

Σήμερα το πρωί μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια από τα φορτηγά προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών. Προληπτικά γύρω από το πλοίο έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα ενώ η ποσότητα νερού που έχει πέσει μέσα σε αυτό του έχει δώσει μικρή κλίση.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο της πυρκαγιάς γιατί είναι περιορισμένοι οι χώροι», τόνισε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας πως έχουν καεί φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ήδη έχουν καταφέρει να απομακρύνουν κάποια από το 1ο γκαράζ του πλοίου.

Όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης γερανοφόρα οχήματα αναμένεται να απομακρύνουν τα καμένα οχήματα αλλά και να ξεφορτώσουν όσα είναι σε καλή κατάσταση.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι είναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση για το Πυροσβεστικό Σώμα λόγω της στενότητας του χώρου μέσα στο πλοίο, καθώς υπάρχουν πολλά οχήματα και φορτηγά αλλά και του έντονου καπνού.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Επίσης, πρόσθεσε ότι η φωτιά έχει εκδηλωθεί στο ισόγειο γκαράζ του πλοίου και ότι έχουν καεί ΙΧ και φορτηγά ενώ τόνισε ότι το πλοίο δεν μετέφερε εύφλεκτα υλικά.

Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-2

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέφερε ότι «όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου. 

Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-3

Η φωτιά εκδηλώθηκε εν πλω, ενώ αυτό βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, όπου έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 Μποφόρ.

Ο πλοίαρχος του επιβατηγού και οχηματαγωγού ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Σήμανε συναγερμός στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, ενώ κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του συμβάντος έσπευσαν εννέα πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, ένα φορτηγό και τρία επιβατηγά πλοία.

Επίσης, σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕθΚΕΠΙΧ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μετά από εντολή του υπουργού Πάνου Καμμένου, που ήταν όλο το βράδυ στο ΕΘΚΕΠΙΧ παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή οι φρεγάτες «Λήμνος», «Κανάρης», «Ύδρα» για να συνδράμουν στην επιχείρηση επιστροφής του πλοίου στον Πειραιά.

Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-4
Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-5
Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-6

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε επίσης, με δύο πυροσβεστικά πλοιάρια και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ. Όλοι οι επιβάτες του πλοίου παρέμειναν με ασφάλεια σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους. Είχαν μάλιστα φορέσει και τα σωσίβια σε περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους.

Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-7

Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά περί τις 04.00 και αφού έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου, ξεκίνησε με τη χρήση κλίμακας της πυροσβεστικής υπηρεσίας η αποβίβαση των επιβατών.

Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-8
Μαραθώνια η επιχείρηση κατάσβεσης – 35 πυροσβέστες στο εσωτερικό του πλοίου-9

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά. Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα. Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420».

Παράλληλα ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

«Απευθύνουμε θερμά ευχαριστώ στο Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και στην ομάδα της ΕΜΑΚ, για την άμεση κινητοποίηση και συμβολή τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά» τονίζεται στην ανακοίνωση. Η εταιρεία εκφράζει,επίσης, τις ευχαριστίες της προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος με την παρουσία και την επίβλεψή του συνέβαλε στον αποτελεσματικό συντονισμό της επιχείρησης.

Εξάλλου, η εταιρεία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα πλοία και τα πληρώματα των Βlue Star 1, Knossos Palaceκαι Blue Horizon για τη στήριξη, την αλληλεγγύη και την ταχύτατη ανταπόκρισή τους, αλλά και για τα μικρότερα βοηθητικά πλοία που έσπευσαν να παραπλεύσουν με το Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ΑΝΕΚ ευχαριστεί, τέλος, θερμά όλους τους επιβάτες για τη συνεργασία, την ψυχραιμία και την κατανόηση που έδειξαν, ακολουθώντας τις οδηγίες του πληρώματος.

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του ΕΓ/ΟΓ Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ βρισκόταν εν πλω, μεταξύ των νήσων Ύδρας και Αγ. Γεωργίου, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 00:17 σήμερα. Για τον ασφαλή κατάπλου του πλοίου στο Λιμάνι του Πειραιά άμεσα κινητοποιήθηκαν τα πυροσβεστικά πλοιάρια Πούλιος και Κοκκινάκης μαζί με μια ομάδα, έξι διασωστών, από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και οκτώ πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος.

Σε πλήρη ετοιμότητα στο Λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δέκα οχήματα, δύο ομάδες, 18 διασωστών, από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με μία κινητή μονάδα. Με την άφιξη του πλοίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν στην ασφαλή αποβίβαση των 875 επιβατών και συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή