Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/08/18)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελέσματα, κόκκινα δάνεια και o ELA

Τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου αναμένεται να ανακοινώσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το διήμερο 30 και 31 Αυγούστου. Το ενδιαφέρον των αναλυτών, στο πλαίσιο και των παρουσιάσεων που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να επικεντρωθεί στους νέους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενόψει και της υποβολής των επικαιροποιημένων σχεδίων στον SSM, που θα προβλέπουν αυξημένες πωλήσεις δανείων, προκειμένου το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί κάτω από το 15% έως και τα τέλη του 2021. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν τα σχέδια των διοικήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας, μετά και την κατάργηση του waiver. Eτσι, μετά την Εθνική Tράπεζα, που μηδένισε τον ELA στα τέλη του 2017, την απεξάρτησή της από τον ακριβό ELA θα ανακοινώσει και επίσημα η Τράπεζα Πειραιώς. Τα σχέδια της Eurobank δείχνουν μηδενισμό του ELA το αργότερο έως τον Νοέμβριο, ενώ η Alpha στοχεύει στην πλήρη απεξάρτησή της στα τέλη περίπου του χρόνου.

Ελεγχος για τον εντοπισμό παρανομούντων φοροτεχνικών

Αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση των φοροτεχνικών που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ να εμπλέκονται σε υπόθεση τροποποιητικών δηλώσεων προηγουμένων ετών, οι οποίες οδηγούσαν σε επιστροφές φόρων 5 εκατ. ευρώ, ζήτησε με επιστολή του προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας. Το Επιμελητήριο σκοπεύει να ελέγξει αν οι συγκεκριμένοι φοροτεχνικοί ασκούν νομίμως το επάγγελμα, καθώς στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις υποβολής φορολογικών δηλώσεων από άτομα που δεν ήταν εγγεγραμμένα στα σχετικά μητρώα.

ΒΒΒ για τα καλυμμένα ομόλογα της Πειραιώς

Σε επενδυτική βαθμίδα και με προσωρινή πιστοληπτική αξιολόγηση BBB (χαμηλή) τοποθέτησε η DBRS τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος καλυμμένων ομολόγων της τράπεζας, ύψους 10 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνεται, υπάρχουν πέντε σειρές που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικού ονομαστικού ποσού 4,5 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δανείων στο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων είναι 5,9 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων εξασφάλισης πρώτης τάξης, καταλήγοντας σε συνολική υπερκάλυψη 32%.

Επιστροφή υπερκερδών στην Ελλάδα

Διαφορετική οπτική από αυτή των γερμανικών εφημερίδων είχε η βελγική L’ Echo στο θέμα της επιστροφής των κερδών των SMPs και ANFAs στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε από το Eurogroup του Ιουνίου. Η εφημερίδα δίνει συνέχεια στο ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι το Βέλγιο έως το 2022 θα επιστρέψει 221,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ποσόν που αντιστοιχεί στα κέρδη της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου από τα ελληνικά ομόλογα. Σημειώνει, όμως, επιπροσθέτως ότι η Ελλάδα πλήρωσε «πρόστιμο» 3,7 δισ. ευρώ, επειδή έχασε τις επιστροφές κερδών του 2015 και του 2016, εξαιτίας της ρήξης τότε της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές.

O Πιτσιόρλας πάει στην πλατεία Κάνιγγος

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγινε ο προηγούμενος ανασχηματισμός και στον μέχρι χθες υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα ανατέθηκε και η αρμοδιότητα του εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή, στις προθέσεις του τελευταίου ήταν η μετεγκατάστασή του στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος. Πρόκειται για το κτίριο όπου στεγάζονται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Αν και εγκρίθηκαν οι σχετικές δαπάνες για τις εργασίες ανακαίνισης του γραφείου υπουργού, που βρίσκεται στο εν λόγω κτίριο, η μετεγκατάσταση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό, οπότε ο κ. Πιτσιόρλας αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας, πλέον η μετεγκατάσταση στην πλατεία Κάνιγγος θεωρείται δεδομένη. Οσο για τις αρμοδιότητες, πέρα από αυτήν που αφορά τη βιομηχανία, δεν αποκλείεται να έχει και τα ζητήματα εμπορίου, ενώ η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ αναμένεται να ανατεθεί στον νέο υφυπουργό κ. Στ. Γιαννακίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή