Η βροχή έριξε το ρεύμα σε Σκόπελο και Λέσβο

Η βροχή έριξε το ρεύμα σε Σκόπελο και Λέσβο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Δυστυχώς αυτό θυμίζει πλέον η κατάσταση με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καθώς μετά την Αττική την προηγούμενη εβδομάδα, την Υδρα την περασμένη Κυριακή, χθες ήταν η σειρά της Σκοπέλου και της Λέσβου να ζήσουν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του, πάντως, χαρακτήρισε «φαντασιακή» την κατάσταση ότι καταρρέουν τα δίκτυα.

Χθες τα ξημερώματα, λίγο μετά τις 4, έμεινε χωρίς ρεύμα η Χώρα της Σκοπέλου, γεγονός που αποδίδεται στις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί των Σποράδων και προκάλεσαν βλάβες στο εναέριο δίκτυο. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε έπειτα από περίπου έξι ώρες με εκπροσώπους του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να κάνουν λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό» και να τονίζουν ότι η ηλεκτροδότηση διακόπηκε μόνο στη Χώρα και όχι σε όλο το νησί.

Ο… κακός μας ο καιρός ήταν η αιτία και για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για περίπου μισή ώρα χθες το απόγευμα στην πόλη της Μυτιλήνης. Η διακοπή στην πόλη των 35.000 κατοίκων διήρκεσε από τις 4.45 έως τις 5.15 και αποδίδεται στη βροχή και σε κεραυνό που έπεσε κατά τη διάρκειά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο για τη Μυτιλήνη θεωρείται σύνηθες, καθώς όπως επισήμαναν στην «Κ» κάτοικοι του νησιού, έχουμε σχεδόν πάντα διακοπές ρεύματος όταν βρέχει και ειδικά με τα… πρωτοβρόχια.

Συχνό φαινόμενο, ανεξαρτήτως καιρού, φαίνεται, όμως, ότι είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και στην Τήνο, προκαλώντας με τη σειρά τους προβλήματα και στην υδροδότηση του νησιού. Χθες ο Δήμος Τήνου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «λόγω σοβαρών επιπλοκών και δυσλειτουργιών σε όλες τις μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες προκλήθηκαν από τις πολλαπλές και συνεχόμενες γενικές διακοπές ρεύματος θα λάβουν χώρα σήμερα (σ.σ. εννοεί χθες) σταδιακές διακοπές στην παροχή ύδατος στην πόλη της Τήνου». Μάλιστα, η ανακοίνωση του Δήμου Τήνου καταλήγει με την επισήμανση ότι «επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη και απαραίτητη ενέργεια σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε.».

Ο κ. Σταθάκης, πάντως, αρνήθηκε ότι υπάρχει αύξηση των βλαβών στο δίκτυο. Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την ανάδειξη από τον ΔΕΔΔΗΕ των αναδόχων 55 εργολαβιών κατασκευής έργων δικτύου διανομής υποστήριξε: «Καλώ τους θιασώτες που μεταφέρουν ένα κλίμα κατάρρευσης του δικτύου και ότι επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα να μας φέρουν μία στατιστική που να δείχνει ότι οι βλάβες έχουν επιταχυνθεί. Περιμένω τη στοιχειώδη στατιστική, είναι φαντασιακή κατάσταση ότι καταρρέουν τα δίκτυα».

Αναφερόμενος στο μπλακ άουτ της Υδρας ο μεν πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου έκανε λόγο για «ατυχή συγκυρία», ο δε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός του κ. Αθ. Μισδανίτης για «συνεργασία πολλών παραγόντων ώστε να δυσκολέψουν τον εντοπισμό της βλάβης». Ο δεύτερος, μάλιστα, παραδέχθηκε την ύπαρξη μεγάλων καθυστερήσεων στην αποστολή των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στην Υδρα, λέγοντας: «Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει στην κατοχή του γεννήτριες. Εκεί υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει την άδεια, δεν του επιτρέπεται να λειτουργεί τις γεννήτριες. Η αρμοδιότητα είναι στις εταιρείες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Προβήκαμε από μόνοι μας στην ενέργεια να νοικιάσουμε γεννήτριες. Υπήρξαν καθυστερήσεις στο να μεταφερθούν από τον Πειραιά στον Γαλατά κι από κει να φορτωθούν και να φτάσουν με πλοίο στο λιμάνι της Υδρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή