Σε διαβούλευση έως τις 7/9 το Π.Δ. για τη σαρία

Σε διαβούλευση έως τις 7/9 το Π.Δ. για τη σαρία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαβούλευση έως τις 7 Σεπτεμβρίου τέθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή – Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες», ύστερα από πολύμηνη επεξεργασία από τη Γ.Γ. Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με: α) τον καθορισμό των αναγκαίων δικονομικών κανόνων για τη συζήτηση των υποθέσεων δικαιοδοσίας του μουφτή και την έκδοση των αποφάσεών του και β) τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης, σύστασης και διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού (μονίμων, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μετακλητών υπαλλήλων) και λειτουργίας της Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες. Το Προεδρικό Διάταγμα έρχεται να υλοποιήσει την εφαρμογή της ρύθμισης (παράγραφος 4 του άρθρου 1 του νόμου 4511/2018), ώστε οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα να έχουν το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση να εφαρμόσουν το ισλαμικό δίκαιο. Πριν από τη ρύθμιση, σύμφωνα με αποφάσεις του Αρείου Πάγου ήταν υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στον μουφτή.

Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γεώργιος Καλαντζής, «το σχέδιο του Π.Δ. αφορά στα δικονομικά της σαρία και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας εντός της μουφτείας για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αρμοδιότητας του μουφτή, και δόθηκε στη δημοσιότητα επτά μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται πρώτα η έκδοση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος για την οποία θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα».

Ομως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η έκδοση του Π.Δ. μαζί με την πρόσφατη ρύθμιση για την καθιέρωση του ίδιου ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μουφτήδων με τους δικαστές, σημαίνει ότι οι απόψεις που εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα, περί εκλογής μουφτή απομακρύνονται και γίνονται αδύνατες. Φαίνεται ότι και σ’ αυτό το θέμα, έχουμε διπλή γλώσσα. Αλλη για τη μειονότητα και άλλη για την πλειονότητα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή