Η συνεννόηση των ΗΠΑ με το Μεξικό αυξάνει την πίεση προς τον Καναδά για τη NAFTA

Η συνεννόηση των ΗΠΑ με το Μεξικό αυξάνει την πίεση προς τον Καναδά για τη NAFTA

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναθεώρηση της NAFTA που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό αναγκάζει τον Καναδά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χθες, το Reuters αποκάλυψε πως η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, θα λάβει μέρος στις συνομιλίες για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία υπογράφτηκε πρώτη φορά πριν από 24 χρόνια. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη που έδωσε στο CNBC ότι είναι πολύ πιθανή η σύναψη μιας συμφωνίας και με τον Καναδά μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Ενα από τα ακανθώδη ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά είναι η κατάργηση του Κεφαλαίου 19 που ζητεί η Ουάσιγκτον, βάσει του οποίου απαγορεύεται η λήψη αντιμέτρων σε περιπτώσεις κρατικών επιδοτήσεων και αντιντάμπινγκ. Το Μεξικό έχει συναινέσει στη διαγραφή του Κεφαλαίου 19. Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέφυγε για μία ακόμα φορά στην τακτική των απειλών προκειμένου να πείσει την καναδική κυβέρνηση να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις. Είπε πως ήταν διατεθειμένος να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τον Καναδά, αναμένοντας από την κυβέρνηση της χώρας όχι μόνον να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά και να δείξει διάθεση συμβιβασμού σε ορισμένα κρίσιμα θέματα.

Οι πιθανότητες για νέα τριμερή συμφωνία ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά θέτουν σε δεύτερο πλάνο τις συνομιλίες Πεκίνου – Ουάσιγκτον. Φαίνεται ότι μειώνονται οι πιθανότητες για εύρεση άμεσης λύσης στην εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Στο πλαίσιο της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στα ανοίγματα της Κίνας, καθώς προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια όσο το δυνατό «λιγότερο μονόπλευρη» εμπορική συμφωνία. «Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από τις αρχές του έτους, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα άνω των 100 δισ. δολαρίων, αναγκάζοντας το Πεκίνο να αντιδράσει με ίσης αξίας αντίποινα.

Χθες, η Ουάσιγκτον έλαβε νέα μέτρα. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι εισαγωγές ορισμένων τροχών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από χάλυβα στην Κίνα επωφελούνται από επιδοτήσεις της τάξεως του 58,75% έως και 172,51%, αποφασίζοντας να επιβάλει δασμούς. «Μετά τη σημερινή απόφαση, το υπουργείο Εμπορίου θα δώσει εντολή στις τελωνειακές αρχές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή