Κρίνεται η επέκταση συμβάσεων σε 4 κλάδους

Κρίνεται η επέκταση συμβάσεων σε 4 κλάδους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) αναμένεται να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις που θα κηρυχθούν με υπουργική απόφαση γενικώς υποχρεωτικές στο σύνολο του κλάδου. Σήμερα, λήγει η προθεσμία εντός της οποίας όφειλαν οι εργοδοτικές οργανώσεις που έχουν υπογράψει 4 κλαδικές συμβάσεις για τους όρους εργασίας σε γραφεία ταξιδίων, ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, πρακτορειακές επιχειρήσεις και ποντοπόρα φορτηγά πλοία να καταθέσουν τον κατάλογο των μελών τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν η σύμβαση καλύπτει το 51% του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου. Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θα επεκτείνει την ισχύ της σύμβασης στο σύνολο του κλάδου. Εκτιμάται ότι οι 4 αυτές συμβάσεις αφορούν περίπου 30.000 με 35.000 εργαζομένους, προερχόμενους κυρίως από τα γραφεία ταξιδίων, όπου εκτιμάται ότι εργάζονται πανελλαδικά περίπου 20.000 άτομα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων, η σύμβαση εφαρμόζεται περίπου στο 70% του κλάδου και προβλέπει βασικούς μισθούς από 800 έως 1.400 ευρώ καθώς και επιδόματα γάμου, τέκνων, επιστημονικό και πολυετούς υπηρεσίας. Εφόσον η σύμβαση επεκταθεί, περίπου 6.000 εργαζόμενοι, που σήμερα έχουν ως μοναδικό δίχτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, αναμένεται να δουν σημαντικές αυξήσεις.

Οι άλλες δύο συμβάσεις αφορούν η πρώτη τους εργαζομένους σε ναυτιλιακά πρακτορεία κι επιχειρήσεις όλης της χώρας και έχει υπογραφεί μεταξύ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και Τουρισμό και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και η δεύτερη τους εργαζομένους στις πρακτορειακές επιχειρήσεις που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης.

Η τέταρτη σύμβαση που εξετάζεται στην πρώτη ομάδα είναι αυτή για τους όρους εργασίας σε διαχειρίστριες εταιρείες ποντοπόρων φορτηγών πλοίων (έναρξη 1.9.2018 και ημερομηνία λήξης 31.8.2021) που έχει υπογραφεί μεταξύ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και Τουρισμό και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σε δεύτερη φάση, αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας και του ΑΣΕ οι συμβάσεις που αφορούν τους εργαζομένους σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία κ.λπ., η οποία προβλέπει βασικούς μισθούς 972 έως 1.060 ευρώ, τους μισθωτούς ηλεκτρολόγους, τους τεχνικούς ραδιοφώνου, τεχνίτες ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών καθώς και εργαζομένους σε καπνοβιομηχανίες.

Εύκολη υπόθεση θεωρείται και η κλαδική σύμβαση των τραπεζών, καθώς ήδη αφορά τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων στον κλάδο.

Βέβαια, η τύχη της διαδικασίας θα κριθεί από μεγάλες κλαδικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις για χιλιάδες εργαζομένους, όπως για παράδειγμα η κλαδική των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018 και ισχύει έως 31/12/2019. Η σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019. Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 136.000 εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους εκτιμούν πως περίπου οι 70.000 (δηλαδή το 51,47%) καλύπτονται από τη σύμβαση.

Αν και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, μέσα από την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αποτελεί μια από τις κορυφαίες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι απαιτούνται προσεκτικά βήματα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, σε άρθρο του στην «Κ», ότι «το ενδεχόμενο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας δυναμιτίζει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ιδιαίτερα αν επικρατήσει η λανθασμένη άποψη ότι η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να στηριχθεί όχι τόσο στην αύξηση της προσφοράς μέσω ανταγωνιστικότητας και κερδοφόρων επενδύσεων αλλά στην αύξηση της ζήτησης μέσω πολιτικών αναδιανομής του εισοδήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή