Συμβάσεις εργασίας στη Ryanair υπό την πίεση των απεργιών

Συμβάσεις εργασίας στη Ryanair υπό την πίεση των απεργιών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη συνεχή και έντονη πίεση των εργαζομένων της, η Ryanair αλλάζει γραμμή… πτήσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους πιλότους της στην Ιταλία και στην Ιρλανδία. Δηλαδή, από μία εταιρεία χαμηλών ναύλων, η οποία είχε άθλιες συνθήκες εργασίας και ούτε καν ένα μπουκάλι νερό δεν προσέφερε δωρεάν στο προσωπικό της στη διάρκεια της πτήσης, αρχίζει πλέον να εκσυγχρονίζεται. Η πρώτη νίκη των εργαζομένων καταγράφηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά στη 32χρονη ιστορία του ιρλανδικού αερομεταφορέα. Ο ιδρυτής του, Mάικλ Ο’ Λίρι, αναγνώρισε το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι στους εργαζομένους του. Εκτοτε υπήρξαν συνεχείς τριβές και διενέξεις μαζί τους, λόγω μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Οι απεργίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Από τις αρχές Ιουλίου, οι πιλότοι της Ryanair σε αρκετές χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία) είχαν οργανώσει απεργίες και στάσεις εργασίας, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην εταιρεία εν μέσω θερινής περιόδου. Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν περισσότερες από 1.000 πτήσεις. Ο προγραμματισμός δεν τηρούνταν, το επιβατικό κοινό ταλαιπωρούνταν και εξαιτίας αυτού του γεγονότος ζητούσε αποζημιώσεις, ενώ οι επενδυτές άρχισαν να αμφιβάλλουν για το αν η εταιρεία μπορούσε να δημιουργήσει κέρδη. Αυτή η ανησυχία αποτυπώθηκε στην κάμψη της μετοχής της κατά 4,8% από τις αρχές της χρονιάς.

Τελικώς, χθες, έπειτα από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης της Ryanair και του συνδικάτου των Ιταλών πιλότων της (ΑNPAC), επιτεύχθηκε συμφωνία. Αφότου γνωστοποιήθηκε η συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση με τους Ιταλούς, η τιμή της μετοχής της Ryanair ανήλθε 2,1% στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου.

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η Ryanair ευελπιστεί να καταφέρει να αποτρέψει την εκδήλωση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναφθεί αντίστοιχη συλλογική σύμβαση εργασίας με τους Ιρλανδούς πιλότους της Ryanair, αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τα σωματεία τους. «Καλωσορίζουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας με τους Ιταλούς πιλότους μας και ευελπιστούμε συντόμως να υπάρξει και μια σύμβαση που θα καλύπτει τους Ιρλανδούς συναδέλφους», επισήμανε ο γενικός διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού του αερομεταφορέα, Εντι Ουίλσον. «Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουμε καλέσει να προσέλθουν τις επόμενες ημέρες τα συνδικάτα των Βρετανών, των Γερμανών και των Ισπανών πιλότων μας. Προσβλέπουμε σε αντίστοιχες συμβάσεις εργασίας και σε αυτές τις αγορές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ANPAC, η πλειονότητα των πιλότων (περισσότεροι από 300 πιλότοι) υπερψήφισαν τη σύμβαση εργασίας. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη σύμβαση, η οποία προσφέρει επαρκή αμοιβή, περισσότερες εγγυήσεις για την εργασία μας και προστατευτικές ρυθμίσεις», δήλωσε το συνδικάτο ANPAC.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο πλαίσιο της σύμβασης, προβλέπεται, μεταξύ πολλών άλλων, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και άδεια μητρότητας και άδεια ανατροφής τέκνου για τους πατέρες. Η Ιταλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Ryanair μετά τη Βρετανία. Στην Ιταλία ο ιρλανδικός αερομεταφορέας διατηρεί το 20% του στόλου του και εκεί απασχολείται το 20% των πιλότων του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή