Ο βασιλιάς κρατάει την Aramco εκτός χρηματιστηρίου

Ο βασιλιάς κρατάει την Aramco εκτός χρηματιστηρίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ήταν αυτός που αποφάσισε να μην εισαχθεί στο χρηματιστήριο ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Aramco. Αυτό αποκαλύπτει σε εκτενές δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι ο Σαουδάραβας ηγέτης έλαβε αυτήν την απόφαση επειδή θέλησε να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας. Μέχρι στιγμής πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον μυστικοπαθή όμιλο, ο οποίος ελέγχεται πλήρως από το βασίλειο. Η παρέμβαση του βασιλιά «παγώνει», τουλάχιστον προς το παρόν, το σχέδιο εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Εμπνευστής του είναι ο γιος του, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία για δημόσια εγγραφή για αρχική διάθεση (ΙΡΟ) μετοχών της Αramco άρχισε πριν από δύο χρόνια. Τότε ο στόχος ήταν να διατεθεί στα διεθνή χρηματιστήρια το 5% της εταιρείας, προσδοκώντας να αποφέρει περίπου 100 δισ. δολάρια. Αν υλοποιούνταν η εισαγωγή, θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου. Επειτα από μήνες διαβουλεύσεων, καθυστερήσεων και παλινδρομήσεων, παρενέβη ο βασιλιάς.

Τρεις έγκυρες πηγές, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφέρουν ότι ο γηραιός ηγέτης είχε συνομιλίες με μέλη της οικογένειάς του, ανώτατα στελέχη της Aramco και τραπεζίτες, στη διάρκεια του Ραμαζανίου. Οι συνομιλητές του τον ενημέρωσαν ότι η εισαγωγή του ομίλου στο χρηματιστήριο δεν θα ωφελούσε τη χώρα. Αντίθετα, θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

Βάσει της νομοθεσίας, η εταιρεία θα έπρεπε να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της οικονομικής της κατάστασης. Eπιπλέον, ο βασιλιάς Σαλμάν διατηρούσε τις επιφυλάξεις του για το αν, τελικά, αποτιμούσαν την αξία της Aramco στα 2 τρισ. δολάρια. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή να διακοπεί η διαδικασία. Ωστόσο, αφότου έγινε γνωστή η απόφασή του, ο υπουργός Ενεργείας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο σχέδιο για την ΙΡΟ της Aramco, το χρονοδιάγραμμα της οποίας θα αποφασιστεί εν καιρώ.

Επί δεκαετίες τη Σαουδική Αραβία ελέγχει η δυναστεία Αλ Σαούντ. Οπότε δεν προκαλεί έκπληξη ότι τον τελευταίο λόγο στο θέμα της Aramco είχε ο βασιλιάς Σαλμάν, ο οποίος ανήκει στην παραπάνω δυναστεία. Ωστόσο, η απόφασή του δεν είναι θετική για το μεγαλόπνοο πρόγραμμα του γιου του «Οραμα 2030», για την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Σημειωτέον ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε υποσχεθεί ότι με την εισαγωγή της Aramco θα άρχιζε να δημιουργείται κλίμα υπέρ της διαφάνειας και των ανοικτών οριζόντων στο βασίλειο.

Επιπλέον, φαίνεται ότι ο βασιλιάς Σαλμάν δεν θέλει να αφήσει τον γιο του και διάδοχό του πλήρως ανεξέλεγκτο, αν και του έχει εκχωρήσει μεγάλες εξουσίες. Ο πρίγκιπας ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Υεμένης, έδειξε λιγότερο εχθρική στάση απέναντι στο Ιράν, που θεωρείται ισχυρός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, και αποφάσισε το μποϊκοτάρισμα του Κατάρ. Απέσυρε την απαγόρευση οδήγησης για τις γυναίκες και επέτρεψε τη λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών. Ανέλαβε επίσης τον έλεγχο του νέου οικονομικού συμβουλίου που ασκεί μεγάλη επιρροή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή