Συνεργασία Toyota – Uber για την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης

Συνεργασία Toyota – Uber για την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Τοyota Motor θα επενδύσει 500 εκατ. δολάρια στην αμερικανική εταιρεία Uber Technologies, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης. Και οι δύο εταιρείες πιστεύουν πως με τη συνεργασία τους θα μπορέσουν πολύ πιο αποτελεσματικά να συμβαδίσουν με τον ανταγωνισμό. Στο συγκεκριμένο πεδίο έχει εκδηλωθεί πολύ ζωηρό ενδιαφέρον τόσο από εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων όσο και από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, στην περίπτωση της Toyota, μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς, και της Uber, της κορυφαίας πλατφόρμας διασύνδεσης ιδιωτών οδηγών και πελατών, τα βήματα που έχουν γίνει είναι μικρά. Αναλυτές του κλάδου του αυτοκινήτου επισημαίνουν πως οι εταιρείες υστερούν εν συγκρίσει με τους ανταγωνιστές τους.

Εμβάθυνση

Οι δύο όμιλοι έχουν ήδη χτίσει σχέση συνεργασίας. Στόχος τους να την εμβαθύνουν. Αλλωστε, αυτή είναι και η οπτική του διευθύνοντος συμβούλου της Uber Ντάρα Κοσροβάχι, δηλαδή να αναπτύξει οχήματα χωρίς οδηγό κυρίως μέσω συνεργασιών και όχι μόνος του. Επιπλέον, η σημαντική επένδυση της Toyota δίνει πνοή ζωής στον ίδιο τον βραχίονα αυτόνομης οδήγησης της Uber. Φέτος τον Μάρτιο ένα όχημα χωρίς οδηγό της εταιρείας παρέσυρε και σκότωσε πεζή στην Αριζόνα. Και αυτό, όπως είναι αυτονόητο, υποχρέωσε την Uber να αναδιπλωθεί, διακόπτοντας τις εργασίες της στο εργοστάσιο δοκιμών στην Aριζόνα και απολύοντας εκατοντάδες εργαζομένους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Toyota με την επένδυσή της αποτιμά την Uber στα 72 δισ. δολάρια, όσο ακριβώς και η Waymo, θυγατρική της Alphabet/Google. Και η Waymo έχει κλείσει συμφωνία συνεργασίας με την Uber στο πεδίο της αυτόνομης οδήγησης. Η τελευταία πρόκειται να συνδυάσει το σύστημα αυτόνομης οδήγησης με την τεχνολογία Guardian της Toyota. H Guardian δίνει τη δυνατότητα σε ένα όχημα να αλλάζει αυτόματα λωρίδα, αλλά όχι και να κυκλοφορεί στον δρόμο άνευ οδηγού. Συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης της Uber με εκείνα της Guardian της Toyota, οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν νέα τεχνολογία.

Αυτή θα εγκατασταθεί στα μίνι βαν Sienna της Τoyota, τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν για λογαριασμό της Uber από το 2021. Δηλαδή, η αμερικανική εταιρεία από εκείνη τη χρονιά θα τα εντάξει στον στόλο των οχημάτων της, που χρησιμοποιεί για μετακίνηση επιβατών. Tέλος, οι Toyota και Uber στόχο έχουν να λύσουν από κοινού το πρόβλημα της μαζικής παραγωγής αυτόνομων οχημάτων που θα χρησιμοποιούνται από πλατφόρμες τύπου Uber.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή