Βιβλία για γονείς: Ή πώς να «επιβιώσετε» με την επιστροφή στα θρανία

Βιβλία για γονείς: Ή πώς να «επιβιώσετε» με την επιστροφή στα θρανία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους εφιάλτες που βλέπουμε και στην ενήλικη ζωή μας, είναι αυτός της επιστροφής στο σχολείο και ο λόγος είναι απλός: Ήδη από την πρώτη τάξη του Δημοτικού έχουμε συνδέσει τη σχολική εμπειρία με τον φόβο και το άγχος.

Φταίει η κοινωνία; Φταίνε οι γονείς και το εκπαιδευτικό σύστημα; Το πρόβλημα είναι σύνθετο, ασφαλώς. Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, συγκετρώσαμε μια σειρά βιβλίων τα οποία βοηθούν στην ανατροφή των παιδιών ενώ αρκετά από αυτά είναι αφοσιωμένα στο πώς οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού!

Τo «Αλφαβητάρι» της Ουρανίας Τουτουντζή, είναι ένα πρωτότυπο αναγνωστικό σε τιμή έκπληξη, που ενθαρρύνει το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα στη Γλώσσα. Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι μια συστηματική μέθοδος για να μάθει γραφή και ανάγνωση, ενώ το δεύτερο συνδυάζει τις απαραίτητες γραμματικές γνώσεις για παιδιά της Α΄ Δημοτικού με ιστορίες από τη μυθολογία. Όλα αυτά όμως με ένα fun τρόπο που ρίχνει στο παιχνίδι καρτούν, χρώματα, ευαισθησία και δημιουργική περιπέτεια!

Βιβλία για γονείς: Ή πώς να «επιβιώσετε» με την επιστροφή στα θρανία-1

Το «50 μαθήματα ζωής που δεν διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία» του Charles Sykes είναι, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, μια άλλη υπόθεση: Ένας πολύτιμος οδηγός που ξεφεύγει από το 1+1=2, για να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά πολύτιμα διδάγματα που κανένα σχολείο δε θα τους μάθει. Φράσεις όπως «οι γονείς σας δεν ήταν και πριν γεννηθείτε τόσο βαρετοί όσο είναι τώρα» αποδεικνύουν ότι ο Sykes έχει αποφύγει τα βαρετά κλισέ, ενώ το βιβλίο του είναι χρήσιμο και σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να προσφέρουν στους μαθητές τους κάτι παραπάνω από τη βασική διδακτέα ύλη.

Τέλος, το «Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;» της Μαρίνας Ψιλούτσικου μας μαθαίνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ να είναι «ερευνητές». Όπως και οι μεγάλοι δηλαδή… Οι απαντήσεις δεν είναι πιο σημαντικές από τα ερωτήματα, οι βαθμοί και τα πτυχία έρχονται σαν αποτέλεσμα (αλίμονο αν μπουν στη ζωή μας ως αυτοσκοπός) και οι άνθρωποι σταματούν να εξελίσσονται όταν παύουν να είναι περίεργοι.

Βρείτε στη σχετική κατηγορία του Public.gr πολλά ακόμα αναγνώσματα που θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να προσαρμοστούν στη σχολική πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή