Σταθερά τα ενοίκια στις «φοιτητουπόλεις»

Σταθερά τα ενοίκια στις «φοιτητουπόλεις»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότεροι φοιτητές από άλλες περιοχές αναμένονται και φέτος στις πόλεις που παραδοσιακά φιλοξενούν επιτυχόντες στα ΑΕΙ. Η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος διαβίωσης στρέφουν πλέον όλο και περισσότερα παιδιά στην επιλογή σχολών κοντά στον τόπο διαμονής τους, γεγονός που επηρεάζει και την αγορά ακινήτων. Ετσι, τα τελευταία χρόνια, τα ενοίκια στις περισσότερες πόλεις που συγκεντρώνουν υψηλή συγκέντρωση φοιτητών, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, δεν καταγράφουν τη συνηθισμένη άνοδο αυτήν την εποχή.

Οπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis σε έξι επιλεγμένες «φοιτητουπόλεις», φέτος οι τιμές ενοικίασης κινούνται σταθεροποιητικά, ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια συνεχών μειώσεων, αν και τα τελευταία 2-3 χρόνια η πτώση είχε περιοριστεί σε 1%-2% ετησίως. Ειδικότερα, στην περιοχή του Ζωγράφου (Πανεπιστημιούπολη), που παραδοσιακά συγκεντρώνει μεγάλη μερίδα φοιτητών, το κόστος ενοικίασης κινείται περίπου στα 5 ευρώ/τ.μ., ήτοι ένα διαμέρισμα της τάξεως των 60 τ.μ. θα κοστίσει περίπου 300 ευρώ μηνιαίως. Το θετικό μάλιστα είναι ότι υπάρχει επάρκεια κενών κατοικιών, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν προσφέρεται για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην έχουν άλλη διέξοδο πέραν των εγχώριων μισθωτών.

Ανάλογο κόστος (4,95 ευρώ/τ.μ.) ενοικίασης παρατηρείται και στην Κομοτηνή, η οποία είναι και η ακριβότερη της περιφέρειας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Geoaxis κ. Γιάννη Ξυλά, αυτό οφείλεται στο ότι η εν λόγω πόλη διαθέτει λιγοστά διαθέσιμα διαμερίσματα και η ζήτηση παραμένει σχετικά υψηλή, καθώς μπορεί να προσελκύσει αρκετούς φοιτητές από τις κοντινές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν πλέον σε μερική ή και ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση, γιατί γνωρίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινδυνεύουν να τα κρατήσουν ξενοίκιαστα για αρκετό χρόνο».

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, οι τιμές ενοικίασης σε συνοικίες που προσελκύουν φοιτητές, όπως Καμάρα, Ροτόντα και ο άξονας της Αγίου Δημητρίου, κινούνται φέτος στα 4,8 ευρώ/τ.μ. Λίγο χαμηλότερες είναι οι τιμές στο Ηράκλειο Κρήτης με 4,65 ευρώ/τ.μ., όπου όμως οι φοιτητές θα πρέπει να κινηθούν αρκετά προσεκτικά, καθώς αυτήν την περίοδο ανθεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός των διαθέσιμων διαμερισμάτων. Στην Πάτρα, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 4,6 ευρώ/τ.μ., ενώ η πόλη με το χαμηλότερο κόστος είναι ο Βόλος (4,3 ευρώ/τ.μ.).

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) στον φετινό της οδηγό για τις φοιτητικές μισθώσεις, η σημαντικά μειωμένη ζήτηση κατοικιών για φοιτητική μίσθωση σε όλες σχεδόν τις φοιτητουπόλεις, σε συνδυασμό με τη σημαντική προσφορά, τουλάχιστον στις μη τουριστικές περιοχές, εξασφαλίζει και φέτος τη στέγαση όλων των ενδιαφερομένων με απολύτως λογικές τιμές. Παράλληλα ψέγει τις διοικήσεις των περισσότερων AEI και TEI, οι οποίες «εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν για το αυτονόητο: να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα πόρτα σε μία συνήθως άγνωστη πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο πού θα βρουν αυτό που ζητούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή