Πληθωρικό το μουσικό φθινόπωρο

Πληθωρικό το μουσικό φθινόπωρο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν όποιο μουσικό είδος κι αν αγαπάμε, από το κλασικό μας λαϊκό τραγούδι έως το ταγκό, από το έντεχνο έως το καλό ροκ κι από τη συμφωνική μουσική μέχρι το ιταλικό και το δημοτικό τραγούδι, αυτόν τον Σεπτέμβριο όλα έχουν παρουσία στο Ηρώδειο. Κάθε βράδυ κι από μία εκδήλωση, σε ένα πρόγραμμα εκτός Φεστιβάλ Αθηνών που είναι γεμάτο αφιερώματα και αναδρομές. Ετσι, έπειτα από μια αναστατωμένη και αποδιοργανωμένη θερινή σεζόν που ξεκίνησε με μπόρες και αρκετές αναβολές, κι έπειτα από τον θρήνο που προκάλεσε η τραγωδία στο Μάτι, έρχεται το πληθωρικό φθινόπωρο. Από το Θέατρο των Βράχων, την Τεχνόπολη, τους δήμους και τις μαρίνες μέχρι το Ηρώδειο, τον Κήπο του Μεγάρου και το ΚΠΙΣΝ, οι εκδηλώσεις απλώνονται παντού, ενώ οι καλλιτέχνες ζητούν μερίδιο από την πίτα του κοινού. Εκείνο, με τη σειρά του, επιλέγει.

Μετά το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, με το οποίο μας αποχαιρέτησε ο Αύγουστος, στις 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο ο Μανώλης Μητσιάς γιορτάζει τα 50 του χρόνια στο τραγούδι και δύο ημέρες αργότερα η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας με σολίστ τον Μπορίς Μπερεζόφσκι προτείνει ένα αφιέρωμα στον Σοπέν.

Πληθωρικό το μουσικό φθινόπωρο-1

Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας στην Τεχνόπολη (11/9).

Στις 8/9 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά με μια πρωτότυπη μουσική συνάντηση τον Μάνο Λοΐζο. Αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννησή του. Στο ρωμαϊκό θέατρο συναντιούνται η Δήμητρα Γαλάνη, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Γιώτα Νέγκα, οι οποίοι ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια του σε συμφωνικές διασκευές. Η ΚΟΘ, που διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, παρουσιάζει και τη συμφωνική σουίτα «Loizos Recomposed» του Αντώνη Σουσάμογλου. Σε διαφορετικό κλίμα το Release Athens και η συναυλία των Chemical Brothers στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας.

Στο Θέατρο Βράχων στις 10/9 ετοιμάζεται αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα. Δέκα χρόνια από τον θάνατό του θα ακουστούν επιτυχίες του («Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Η δική μου πατρίδα» κ.ά.) από τους Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπη Στόκα, Βασίλη Σκουλά. Την επομένη, ο Μπράιαν Φέρι, ο «δανδής της ροκ», εμφανίζεται στο Ηρώδειο, ενώ στην Τεχνόπολη ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας.

Στο Θέατρο Πέτρας στις 12/9 τραγουδάει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, στο Ηρώδειο υπάρχει η συναυλία «Μαζί για το παιδί» με τους Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Θεοφάνους, στον Κήπο του Μεγάρου το αφιέρωμα του σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη στο εμβληματικό έργο του Τζον Κολτρέιν «A love supreme», ενώ δύο ημέρες μετά, στον κήπο, εμφανίζεται η Κατερίνα Ντούσκα, η οποία υποδέχεται στη σκηνή τον Αλμπιν Λι Μέλνταου. Στη Γλυφάδα, στην 3η Μαρίνα, στις 15/9 τραγουδά ο Νίκος Πορτοκάλογλου και την ίδια ώρα, στο Ηρώδειο, ο Ανταμό με τον Βασίλη Λέκκα (για την ανέγερση του νέου μουσείου της Δήλου), στις 17 ακολουθεί ο Μάριος Φραγκούλης και στις 20/9 η «ντίβα της Ιβηρικής» Λουθ Καζάλ.

Πληθωρικό το μουσικό φθινόπωρο-2

Συναυλία για τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου στο Ηρώδειο (8/9).

Στον Κήπο του Μεγάρου στις 21/9 υπάρχει αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, στο Ηρώδειο το ίδιο και το επόμενο βράδυ η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας και η ΚΟΑ παρουσιάζουν συμφωνικές διασκευές του κλασικού ροκ, ενώ στις 23/9 ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά και παρουσιάζει στο ρωμαϊκό ωδείο την ομάδα «Μαρίνα Σάττι, Fonés και Chόres» και την «Αλκμάν», στο πλαίσιο της καμπάνιας για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου, από τις «Γυναίκες στην Ογκολογία».

Στις 25, στο Ηρώδειο παρουσιάζεται η tango opera «Μαρία του Μπουένος Αϊρες» με τη μουσική του Αστορ Πιατσόλα, στις 27 οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Παυλίνα Βουλγαράκη, Βαγγέλης Γερμανός, Χρήστος Θηβαίος, Βίκυ Καρατζόγλου, Ντόρα Μπακοπούλου, Sunny Μπαλτζή, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργης Χριστοδούλου, Angelika Dusk, Them There: Craig Walker (Archive) και Phoebe Killdeer (Nouvelle Vague) τραγουδούν για την Αρλέταμ και την επόμενη βραδιά ο Μισέλ Λεγκράν συναντιέται και πάλι με τον Γιώργο Περρή και την Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Πληθωρικό το μουσικό φθινόπωρο-3

Συναυλία στο Ηρώδειο, όπου θα εμφανιστεί ο Μπράιαν Φέρι (11/9).

Στις 28, 29 και 30, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Λυρικής Σκηνής παρουσιάζονται δύο εμβληματικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι: το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και ο «Μεγάλος ερωτικός», με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τη Δήμητρα Σελεμίδου.

Στο Ηρώδειο, στις 29/9, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Σμύρνης και Νέας Σμύρνης, ο Γιώργος Νταλάρας επαναλαμβάνει τη συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Πολιτισμού Ahmed Adnan Saygun, στη Σμύρνη, ενώ στις 30 ο Τόλης Βοσκόπουλος γιορτάζει τα 60 του χρόνια στο τραγούδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή