Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Κύριε διευθυντά

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος μια ψευδή αντίληψη περί οικονομίας την οποία είχαν δημιουργήσει οι προκάτοχοί του, εκφώνησε έναν κατά τα άλλα πολιτικά εμπνευσμένο και ελληνοπρεπή λόγο προς ευνουχισμένους πολίτες, που ενώ διαμαρτύρονται για την καχεξία που βιώνουν φαίνεται να μην καταλαβαίνουν τα αίτια που τη δημιουργούν.

Πέρα από την αναφορά του στην ελληνική μυθολογία και την παρομοίωση σημερινών καταστάσεων με δημοφιλείς όσο και διδακτικές ιστορίες-αναφορές, μερικές εκ των οποίων ίσως και να έχουν αφαιρεθεί από τη  διδακτέα ύλη του υπ. Παιδείας, αναφέρθηκε σε δύο τάχα οικονομικά επιτεύγματα της διακυβέρνησής του.

Το πρώτο αφορά το κατόρθωμα, όπως το θεωρεί, του να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ, πράγμα για το οποίο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν θα τα καταφέρει με τις πολιτικές  που ακολουθούσε και είχε εξαγγείλει όταν ήταν στην αντιπολίτευση πριν από την κωλοτούμπα ως κυβέρνηση.

Και όμως είχε τη μοναδική ευκαιρία, αλλά και τη λαϊκή εντολή με το δημοψήφισμα του 2015, να βγάλει τη θηλιά του ευρώ από τον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας, που αποδεδειγμένα οδηγεί στην αφαίμαξη της οικονομίας με σύγχρονη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Τότε, η αντιπολίτευση κατηγορούσε τον υπ. Οικονομικών κ. Λαφαζάνη διότι, όπως όφειλε, είχε plan b για την ετοιμότητα της χώρας προς επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ακόμη και ο κ. Βαρουφάκης ομολόγησε την αναγκαιότητα της ετοιμότητας για έξοδο από μία εκ των χειροτέρων παγίδων εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία την είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το δεύτερο θανατηφόρο κατόρθωμα για το οποίο είναι υπερήφανος ο πρωθυπουργός, είναι η επίτευξη πλεονασμάτων έναντι των ελλειμμάτων των προηγουμένων κυβερνήσεων. Ολο το πολιτικό σύστημα με τη διαστροφή της σημασίας των λέξεων παραπλανούσε τότε τον λαό και απέκρυπτε ότι το πλεόνασμα αφορούσε τον προϋπολογισμό της  κυβέρνησης και όχι τους πολίτες. Ως γνωστόν, το πλεόνασμα της κυβέρνησης σημαίνει ότι εισπράττει από τον λαό  περισσότερα από ό,τι του επιστρέφει για μισθούς και συντάξεις, υγεία, παιδεία και ασφάλεια.

Σε μια ελεύθερη χώρα με σοφούς άρχοντες, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης πρέπει να είναι αρνητικός ώστε οι πολίτες να παίρνουν περισσότερα από την κυβέρνηση, η οποία καλύπτει το έλλειμμα εκδίδοντας νέο χρήμα, που πηγαίνει σε παραγωγικές επενδύσεις και όχι σε ψηφοθηρικά ρουσφέτια. Δυστυχώς, τέτοιοι ήταν και είναι οι άρχοντες της άμοιρης Ελλάδος και σήμερα μάλιστα, που δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης χρήματος, όχι μόνο δανείζονται χρήματα, αλλά δημιουργούν και πλεονάσματα εις βάρος του λαού για να καλύψουν δανειακές ανάγκες χωρίς να έχουν δυνατότητα για αναπτυξιακά έργα.

Κατά τα άλλα, θα πρέπει να επαινέσω τον πρωθυπουργό για τον χαρισματικό του λόγο και την ικανότητά του να κρύβει την αλήθεια και να παραπλανά τον λαό, εκτός και εάν ο ίδιος δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας. Οσον αφορά τις δήθεν αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, δεν αξίζει να διαθέσω άλλο χρόνο.

Ηλιας Σταμπολιαδης

Δρ μηχανικός Μεταλλείων, μεταλλουργός, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης


Ερντογάν και θρησκεία

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το άρθρο του κ. Γιανναρά στην κυριακάτικη «Καθημερινή», τα ακόλουθα: Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. καθηγητής δίνει εύσημα στον Ερντογάν για το «σουράτ» που εξαπέλυσε: «Ο Αλλάχ θα σώσει την οικονομία μας κόντρα στο δολάριο...» και στις κακούργες και αιμοδιψείς αγορές, όπως προσέθεσε ο κ. Γιανναράς στο άρθρο του...

Η θρησκοληψία και ο φανατισμός Ερντογάν είναι κοινός τόπος, αλλά εμένα τουλάχιστον δεν με εκπλήσσει η ταυτόσημη θρησκοληψία του αρθρογράφου σας... Τη βασική, ορθόδοξη μεν αλλά φανατική δε, κοσμοθεωρία του τη γνωρίζω καλά.. εδώ και 60 χρόνια. Οσο και αν καταφέρνει, με τη βοήθεια της όντως γλαφυρής πένας του, να την καμουφλάρει αρκετά πειστικά, ώστε να περνάει στο πόπολο το δόγμα του, τουτέστιν «Για τα προβλήματά μας δεν φταίνε οι Καραμανλής, Παπανδρέου, Τσιπρας και το κακό μας κεφάλι, αλλά η Δύση, οι αγορές και ο ξενόφερτος πολιτισμός που μας μαγαρίζει τα όσια και ιερά μας....».

Δεν διαφέρει σε τίποτε από τους Καμμένους: «Τους αξιωματικούς μας τους ελευθέρωσε η Παναγία»... Μόνο που ο Νταλάρας, μερικές δεκαετίες πριν, το είπε πιο ωραία, πιο σύντομα και μελωδικά: «Εγώ Χριστό και εσύ Αλλάχ, αλλά και οι δυο μας αχ και βαχ...».

Κωνσταντινος Λυκας

Οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ

Κύριε διευθυντά

Στο πρόσφατο (21-08-2018) άρθρο του κ. Παντελή Μπουκάλα με τίτλο «Πολιορκία και μετά την έξοδο» αναφέρεται ότι η μόνη δαπάνη που δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια των μνημονίων ήταν η «συνδρομή της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Ο ισχυρισμός αυτός είναι τόσο ψευδής, που προκαλεί απορία, πώς κάποιος μπορεί να πιστεύει κάτι τόσο λάθος; Οπως είναι εύκολα διαθέσιμο από διάφορες πηγές (μία είναι η https://tradingeconomics. com/greece/military-expenditure) η αμυντική δαπάνη ήταν το 2009 9 δισ. δολάρια και το 2017 ήταν 5 δισ. δολάρια.

Επίσης υποψιάζομαι ότι ο κ. Μπουκάλας ταύτισε τις αμυντικές δαπάνες με τη συνδρομή της χώρας στο ΝΑΤΟ ξεχνώντας ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής αμυντικής δαπάνης αφορά μισθοδοσία, καθώς η Ελλάδα είναι κοντά στον πάτο του ΝΑΤΟ όσον αφορά δαπάνες για εξοπλισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ που είναι διαθέσιμα στο https://www. nato. int/nato_static_fl2014/assets/ pdf/ pdf_2018_07/20180709_180710-pr2018-91-en. pdf, το 2017 μόνο το 12% της αμυντικής δαπάνης ήταν για εξοπλισμό, το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα 5η από το τέλος και πολύ μακριά από την οδηγία του ΝΑΤΟ για 20%.

Καλό θα είναι λοιπόν να μη συντηρούνται κακόβουλοι μύθοι, ειδικά από τις σελίδες της «Καθημερινής».

Γιωργος Τζαμπανακης

Απάντηση

Αγαπητέ κύριε Τζαμπανάκη, προσπαθώ πάντα να μη συντηρώ «κακόβουλους μύθους». Οταν λοιπόν έγραφα πως «οι μόνες δαπάνες που δεν μειώθηκαν αφορούν τη συνδρομή της χώρας στο ΝΑΤΟ», είχα υπόψη μου την ετήσια αναφορά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για το 2017, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας ήταν στη δεύτερη θέση της νατοϊκής κατάταξης, αμέσως μετά τις ΗΠΑ, όσον αφορά το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα. Υπερβαίνοντας το όριο του 2% που επιβάλλει η Συμμαχία, η Ελλάδα δαπάνησε το 2,36%. Το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ ήταν 3,57%, της δε Τουρκίας 1, 48%. Μπορεί σε απόλυτες τιμές οι αμυντικές δαπάνες να μειώθηκαν, ως ποσοστό του ΑΕΠ όμως παραμένουν υψηλές.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Από τον Μάο στον Καβάφη

Κύριε διευθυντά

Η βελτίωση είναι σημαντική. Από τα τσιτάτα του Μάο Τσε Τουνγκ στην «Ιθάκη» του Καβάφη. Θυμάστε εκείνο το «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»; Αυτό ελέχθη από τον Κινέζο πρόεδρο όταν στη χώρα του επικρατούσαν εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Ο πρωθυπουργός το μετέφερε σε χώρα της Ευρωζώνης, προφανώς κατάλοιπο της θητείας του στην ΚΝΕ. Προφανώς επίσης να αγνοούσε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μια ανθηρή οικονομία, που είναι η τάξη, η σταθερότητα, τα ήρεμα νερά και η αποφυγή μιας διχαστικής ρητορικής. Αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για επενδύσεις κεφαλαίων.

Ετσι λοιπόν ο ποιητικός οίστρος και το πομπώδες του διαγγέλματος του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, είχε μια καβαφική απόχρωση, βαρύγδουπες εκφράσεις και διχαστική αντίληψη. Κάτι εν μέρει ανάλογο είχε επιχειρήσει, όλο στόμφο και μεγαλοστομίες, η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, η περιώνυμη Κλεοπάτρα. Ετσι έχρισε τον γιο της, Καισαρίωνα, βασιλέα, σχολιάζει ο Καβάφης στο ποίημά του «Αλεξανδρινοί Βασιλείς».

«Αυτόν τον είπαν βασιλέα των βασιλέων» Οι Αλεξανδρινοί ένοιωθαν βέβαια που ήσαν λόγια αυτά και θεατρικά. [...] κ’ οι Αλεξανδρινοί έτρεχαν πια στην εορτή [...] γοητευμένοι με το ωραίο θέαμα – μ’ όλο που βέβαια ήξευραν τι άξιζαν αυτά, τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες».

Αντωνης Ν. Βενετης

Μοναστηράκι Δωρίδος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ