Το Κονκλάβιο (29/08/2018)

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιομηχανία αγάπη μου

Εντάξει. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι προτεραιότητα στον «δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν» ανασχηματισμό θα είχαν τα «πουλέν» του Αλ. Τσίπρα. Κάπως έτσι, ο Αλ. Χαρίτσης, από «πουλέν» του Οικονομίας, έγινε πρώτος τη τάξει υπουργός –Εσωτερικών, παρακαλώ– και μάλιστα ενόψει εκλογών.

Η μετακίνηση αυτή απελευθέρωσε όλο τον απαιτούμενο χώρο που ήταν κατειλημμένος το προηγούμενο διάστημα στο υπ. Οικονομίας και τον παρέδωσε εντέλει στον Στ. Πιτσιόρλα. Κάπως έτσι, ο Πιτσιόρλας, ως αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει το λεγόμενο χωριστό υπουργείο Επενδύσεων για το οποίο μιλούσε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Φευ, όμως! Αυτά δεν γίνονται τελευταία στιγμή και δεν χρειάζεται να τονίσω ότι στην κυβέρνηση δεν περισσεύει χρόνος, πολλώ δε μάλλον για επενδύσεις. Οπότε, επελέγη η λύση του Βιομηχανίας, τομέα που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδείξει το επόμενο διάστημα. Η σχετική συζήτηση, εξάλλου, κυοφορείται στους κυβερνητικούς κόλπους εδώ και καιρό, παρότι ο ενδιαφερόμενος ενημερώθηκε για την αναβάθμισή του μόλις χθες.

Αριστερά του… Κυρίου

Μένω στον ανασχηματισμό, για να αναφερθώ σε μια περίπτωση που μου θύμισε την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έσκιζε τα μνημόνια (εδώ γελάνε, ή κλαίνε, τα όρια πλέον έχουν γίνει δυσδιάκριτα…). Με τον ίδιο περίπου τρόπο, οι του κυβερνώντος κόμματος θα καταργούσαν και τη θρησκεία. Αλλά, αντ’ αυτού, έφτιαξαν πρώτη φορά μετά το 1950 θέση υφυπουργού Θρησκευμάτων και μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί, ο Γιάννης Αμανατίδης, ένας γνήσιος συριζαίος, θυσιάστηκε για χάρη ενός άλλοτε πασόκου εγνωσμένων θρησκευτικών φρονημάτων.

Αναφέρομαι στον Μάρκο Μπόλαρη. Αρμόδια πηγή μου, πάλι, πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση διασφαλίζει την ψήφο του στη συμφωνία των Πρεσπών. Ιδωμεν.

Μεγάλη αναταραχή

Μιλώντας για τα θρησκεύματα και το ΥΠΕΞ, να σας πω ότι αρμοδιότητα του υπουργείου είναι τα πατριαρχεία και το Αγιον Ορος, καθώς παραδοσιακά θεωρούνταν τομείς που έχουν σημασία για την εξωτερική πολιτική, εξ ου και πάντα το χαρτοφυλάκιο δινόταν σε κάποιον υφυπουργό. Δεν ξέρω αν η προαναφερθείσα τοποθέτηση έχει στόχο μέσω συμφωνίας Πρεσπών να προκαλέσει νέα «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» στις σχέσεις του Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και εντός της ίδιας της Εκκλησίας.

Ή, αν απλώς το Μαξίμου χρύσωσε το χάπι στον Μπόλαρη με την εν λόγω τοποθέτηση. Το αναφέρω γιατί, όπως μου υπενθύμισε πηγή μου, για τα ζητήματα των θρησκευμάτων στο ΥΠΕΞ υπάρχει μόνο μία διεύθυνση, η Ε2. Αυτή διαθέτει έναν ειδικό γραμματέα που ήταν πρώην σύμβουλος του Αμανατίδη και μερικούς υπαλλήλους…

Δηλαδή, ο νέος υφυπουργός θα προΐσταται μιας διεύθυνσης με υπαλλήλους που δεν ξεπερνούν το άθροισμα των δαχτύλων (ποδιών και χεριών) ενός ανθρώπου…

Θρακικό άγχος

Συνομιλητής μου στην κυβέρνηση έψαχνε χθες, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του νέου σχήματος, να βρει ποιος ήταν ο Στάθης Γιαννακίδης, ο οποίος υπουργοποιήθηκε και ανέλαβε θέση υφυπουργού Οικονομίας. Σας ενημερώνω ότι είναι βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γιαννακίδης είναι πρώην επιστημονικός συνεργάτης του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Πηγή μου, που δαγκώνει με θανατηφόρο δηλητήριο, επιμένει ότι ο εν λόγω έγινε βουλευτής χάρη στον Ζεϊμπέκ. Η νεκροψία θα δείξει. Εγώ, πάλι, το εκλαμβάνω ως ακόμη μία ένδειξη του άγχους που επικρατεί στην κυβέρνηση για την Ξάνθη και συνολικά για τη Θράκη.

Quo vadis…

Και μετά τα μνημόνια, τι; Καλή η ερώτηση, ακόμα καλύτερο αν ξεκαθάριζε την απάντηση κυρίως η κυβέρνηση. Το ερώτημα για την επόμενη μέρα θέτουν δύο γερμανικά πολιτικά ιδρύματα και δη συντηρητικά: των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και του ΕΛΚ. Το λέω επειδή η αντιπροσωπεία του Χανς Ζάιντελ στην Ελλάδα και το Βίλφρεντ Μάρτενς στις Βρυξέλλες οργανώνουν σχετική εκδήλωση στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου σημειώνω ότι θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι συζήτησης ο Αλέξης Χαρίτσης (εκτός αν μετά τα χθεσινά στείλει αντικαταστάτη) και ο Κωστής Χατζηδάκης. Παρόντες και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel Ζολτ Νταρβάς, αλλά και ο οικονομικός αναλυτής Γενς Μπάστιαν. Δεν κόβω το κεφάλι μου, πάντως, ότι αυτά που θα πουν θα συνάδουν με το διάγγελμα της Ιθάκης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή