Οι κομματικοί «αμφισβητούν»

Οι κομματικοί «αμφισβητούν»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​κομματική σύναξη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με το κόμμα του δεν είναι ρόδινες. Φίλης, οι «53+» και άλλοι ριζοσπάστες της πάλαι ποτέ «Αριστεράς» έχουν συγκροτήσει μηχανισμό που «τραβά από το μανίκι» τον πρωθυπουργό. Η εικόνα του εκνευρισμένου και απότομου «αρχηγού» έδειχνε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πράγματι θέμα μεγάλο: η ζωή του έχει «γεμίσει μυστικά». Οι νέοι Eυρωπαίοι φίλοι του πράγματι τον «κερνούν ναρκωτικά». Οι σύντροφοι δικαίως ερωτούν τον Αλέξη «αν τους θυμάται» αφού το καλοκαίρι της εξουσίας «από καιρό έχει τελειώσει».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν πολύ περισσότερα από το «τέλος των μνημονίων». Πίστευαν ότι ο δικός τους Αλέξης θα κινηθεί όπως ο «ο Ανδρέας» στον καιρό του: θα δράσει ακαριαία, μοιράζοντας πολιτικό χρήμα, σπέρνοντας «θεσμούς», κερδίζοντας τις μάζες «για πάντα».

Ο κ. Σκουρλέτης αναλαμβάνει ρόλο ισορροπιστή, μεταξύ της ομάδας των «πραιτωριανών του Μαξίμου» και της πολιτικής Αριστεράς. Οι άνθρωποι της τελευταίας αυτής δεν είναι έτοιμοι να καταπιούν όσα «σκαρώνει ο πρόεδρος», κατά την έκφραση παλαιού στελέχους. Σε κανέναν δεν θα λείψει ο απερχόμενος κ. Ρήγας και κυρίως η μεθοδική καταγραφή λόγων και «έργων» όσων δεν συμμετέχουν στον στενό κύκλο της εξουσίας. Πρακτική που θύμιζε σε πολλούς τις βαθύτερες αιτίες για τις οποίες μια κάποια «Αριστερά» παραμένει μέχρι σήμερα ενεργητικός κίνδυνος για τις ελευθερίες.

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να ντιλάρει με το κόμμα. Είχαν φουντώσει οι υποψίες ότι ο σύντροφος Αλέξης ετοιμαζόταν να χτίσει γύρω του μια ομάδα 30-40 βουλευτών έτοιμων να τον ακολουθήσουν σε νέο κομματικό εγχείρημα, αν η επικείμενη ήττα στις εκλογές όπλιζε το θράσος ορισμένων στελεχών.

Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν θα είναι ο πρώτος που κάνει το λάθος να πιστέψει ότι μπορεί να μείνει αρχηγός του κόμματός του μετά την ήττα στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Είναι σωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υιοθετήσει τη δημοκρατική διαδικασία της άμεσης εκλογής προέδρου είτε από παλαιότερα τακτικά μέλη είτε από όσους πολίτες επιλέγουν να καταγραφούν για τη συμμετοχή τους στην εκλογή αρχηγού του κόμματος. Η «αστική» αμεσοδημοκρατία δεν έχει διαλύσει την έμμεση και ελεγχόμενη προσωπολατρία από την οποία υπέφερε πάντοτε η ελληνική Αριστερά.

Προσέξτε τη διατύπωση Τσίπρα: «Αποφάσισα να προτείνω» τον σύντροφο κ.λπ., κ.λπ. Ο Αλέξης θέλει να είναι αυτός που «αποφασίζει» και όχι πλέον μόνον αυτός που «προτείνει». Είναι αλήθεια ότι τις ημέρες αυτές, χωρίς πλέον τον μανδύα των μνημονιακών υποχρεώσεων, αποκαλύπτεται η πολιτική γύμνια μιας παράταξης που έκανε καριέρα λέγοντας «όχι» σε όλα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή