Λιβύη: «Παγιδευμένοι» χωρίς φαγητό εκατοντάδες μετανάστες σε κέντρο κράτησης

Λιβύη: «Παγιδευμένοι» χωρίς φαγητό εκατοντάδες μετανάστες σε κέντρο κράτησης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρατικό κέντρο κράτησης στην Τρίπολη της Λιβύης βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι εκατοντάδες μετανάστες αφού οι φύλακες τράπηκαν σε φυγή μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντιμαχόμενων ένοπλων ομάδων τις τελευταίες μέρες, δήλωσαν σήμερα εργαζόμενοι στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, περίπου 400 άτομα έχουν εγκλωβιστεί χωρίς φαγητό στο κέντρο κράτησης Ain Zara, που ελέγχεται από την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένη Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης, τόνισε ένας από τους εργαζόμενους, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Αϊν Ζαρά στην νότια Τρίπολη αποτελεί μέρος ενός δικτύου κρατικών εγκαταστάσεων όπου η Λιβύη κρατεί μετανάστες που αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις της ακτοφυλακής, κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία μέσω σκαφών με τη βοήθεια παράνομων διακινητών.

«Υπάρχουν περίπου 400 άνθρωποι κλειδωμένοι στο κέντρο κράτησης Αϊν Ζαρά, εκ των οποίων 200 άνδρες, 200 γυναίκες και 20 παιδιά κάτω των πέντε ετών, χωρίς τροφή και νερό», δήλωσε ο εργαζόμενος. «Οι φύλακες του κέντρου τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στην πόλη».

Μια πηγή σε διεθνή οργανισμό είπε ότι περίπου 1.500 μετανάστες είχαν αρχικά παγιδευτεί σε τρία κέντρα κράτησης. Κάποιοι δραπέτευσαν, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε άλλα κέντρα σε ασφαλέστερες περιοχές.

Δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και επισήμως διοικεί τη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει ούτε τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι περισσότερες συγκρούσεις μαίνονται σήμερα σε αρκετές περιοχές της Τρίπολης, όπως και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, που παραμένει κλειστό από το 2014, εξαιτίας συγκρούσεων αντίπαλων ομάδων.

Οι μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις της πρωτεύουσας διατείνονται ότι έχουν αναγνωριστεί επισήμως από την GNA, αλλά δρουν αυτόνομα.

Επτά χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει έκρυθμη, με δύο κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία, την GNA στην Τρίπολη, και μια παράλληλη αρχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή