Παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΣ: Υμνοι Χαρίτση για τον «Κλεισθένη»

Παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΣ: Υμνοι Χαρίτση για τον «Κλεισθένη»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούλησή του να υλοποιήσει «τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση», με αιχμή το πρόγραμμα «Κλεισθένης», εξέφρασε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΕΣ, παρουσία του προκατόχου του, Πάνου Σκουρλέτη και των νέων υφυπουργών, Κατερίνας Νοτοπούλου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη» ως την «κορυφαία στιγμή του υπουργείου Εσωτερικών εδώ και πολλά χρόνια», διότι, μεταξύ άλλων, καθιερώνει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς «είναι κατεξοχήν οι τοπικές κοινωνίες εκείνο το πεδίο όπου μπορούν να δομηθούν συναινέσεις και νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες». Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται ωστόσο στην εφαρμογή τους «και γι' αυτό, η δουλειά που μας περιμένει από εδώ και μπρος, είναι πάρα πολύ σημαντική για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα».

Υπογράμμισε ακόμα ότι οι πόρτες του υπουργείου θα εξακολουθήσουν να είναι ανοιχτές για συλλόγους εργαζομένων, για φορείς της αυτοδιοίκησης και για όλους όσοι εμπλέκονται με τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου, «για να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να βρούμε συναινέσεις, έχοντας μια πάρα πολύ ισχυρή βούληση να υλοποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση».

Αναφορά στον «Κλεισθένη» έκανε και ο κ. Σκουρλέτης, όχι μόνο από την πλευρά του υπουργού που το πρόγραμμα φέρει την υπογραφή του, αλλά από τη νέα θέση του ως γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ειδικότερα, ότι «αυτή η δημοκρατική μεταρρύθμιση που οδηγεί στη χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης, είναι για μας που θα δώσουμε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ένα όπλο για να καταρτίσουμε πλατιές και νικηφόρες συνεργασίες, αλλά με σαφές προγραμματικό στίγμα και με όρους διακριτότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι ώριμες να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα. Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι οι 'Καλοχαιρέτες' της προηγούμενης περιόδου. Αυτοί θα πάνε στην άκρη με την ψήφο του κόσμου. Σήμερα, νέες δυνάμεις με φαντασία θα πάρουν την υπόθεση των τοπικών κοινωνιών στα χέρια τους».

Απευθυνόμενος προς τον διάδοχό του, ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα που θα πρέπει να υλοποιήσει είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ισότητα των φύλων, που έχει καταρτιστεί με τη συνεργασία της γενικής γραμματέως Ισότητας, Φωτεινής Κούβελα.

«Από το νέο μετερίζι θα σας ελέγχω, θα σας στηρίζω και θα πορευόμαστε μαζί», τόνισε προς τα νέα μέλη του υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΣ: Υμνοι Χαρίτση για τον «Κλεισθένη»-1

Με αφορμή την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό για την θητεία του και στα τρία υπουργεία που υπηρέτησε, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα.

Ανέφερε ότι η πρώτη απόφασή του ως υπουργός Εργασίας, λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν να σταματήσει το σχέδιο για ομαδικές απολύσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Στο υπουργείο Ενέργειας, αναφέρθηκε στις μάχες που δόθηκαν για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, τη συγκράτηση παρά τις πιέσεις για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κ.λπ.

Παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΣ: Υμνοι Χαρίτση για τον «Κλεισθένη»-2

Σε ό,τι αφορά στη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, εκτός από τον «Κλεισθένη», αναφέρθηκε και στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, στην κατοχύρωση του δικαιώματος στους συμβασιούχους στην καθαριότητα να έχουν τα ατομικά μέσα προστασίας, στον μεγάλο διαγωνισμό για πάνω από 8.000 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, στον εκσυγχρονισμό και απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης ιθαγένειας, στην εφαρμογή του Μητρώου Πολιτών και στα χρηματοδοτικά προγράμματα για τους δήμους «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία σχεδιάστηκαν από κοινού με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΣ: Υμνοι Χαρίτση για τον «Κλεισθένη»-3

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή