Ο Νετανιάχου απειλεί να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ιράν στη Συρία

Ο Νετανιάχου απειλεί να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ιράν στη Συρία

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε την Τετάρτη τις απειλές του να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ιρανικών στρατιωτικών θέσεων στη Συρία καθώς και εναντίον θέσεων του στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την αναγγελία της σύναψης συμφωνίας διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Δαμασκού και της Τεχεράνης.

Το Ιράν παρέχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς της Συρίας στον πόλεμο που σπαράσσει τη χώρα αυτή εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να διεξάγουν με σθένος και αποφασιστικότητα ενέργειες εναντίον των προσπαθειών του Ιράν να εγκαταστήσει τις δυνάμεις του και εξελιγμένα οπλικά συστήματα στη Συρία», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

«Καμιά συμφωνία μεταξύ της Συρίας και του Ιράν δεν θα μας αποθαρρύνει, καμιά απειλή θα δεν μας αποθαρρύνει», συνέχισε, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο νότιο τμήμα της χώρας, στην έρημο Ντιμόνα, κατά τη διάρκεια της οποίας μια πυρηνική εγκατάσταση που περιβάλλεται από μυστικότητα πήρε το όνομα του πρώην προέδρου Σιμόν Πέρες.

Ο ιρανός αμυντικός ακόλουθος στη Δαμασκό ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι θα παραμείνουν στη Συρία όσο διαρκεί ο πόλεμος, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διμερούς συνεργασίας.

«Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν αποτελεί δοκιμασία για το Ισραήλ: η αντίδρασή μας θα είναι σαφής και ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία», διεμήνυσε παράλληλα μιλώντας στη δημόσια ισραηλινή ραδιοφωνία ο Γισραέλ Κατς, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 μεγάλο τμήμα των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν. Οι δύο χώρες παραμένουν ακόμη από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Θα αντιδράσουμε στη Συρία με όλη μας τη δύναμη εναντίον κάθε ιρανικού στόχου ο οποίος θα απειλήσει το Ισραήλ, και εάν η αντιαεροπορική άμυνα του συριακού στρατού επέμβει εναντίον μας, θα πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε ο Κατς, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης του Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ερίζει ότι το Ιράν αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για τη χώρα του και απαιτεί την αποχώρηση των δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την επικράτεια της Συρίας.

«Δεν θα καμφθούμε στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, όπως δεν καμφθήκαμε στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε την ακύρωση της κακής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», τόνισε ο Νετανιάχου.

Ο δεξιός ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), παρά την κατακραυγή των άλλων πέντε δυνάμεων που είχαν υπογράψει το 2015 τη συμφωνία αυτή, που προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση μεγάλου μέρους των διεθνών κυρώσεων.

Αν και δεν έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία άμεσα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές εναντίον συριακών θέσεων και οχηματοπομπών με όπλα που προορίζονταν, κατά το Ισραήλ, για τη σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, άλλον έναν υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος, και για τις ιρανικές δυνάμεις.

«Αυτοί που απειλούν να μας εξαλείψουν βάζουν τους εαυτούς τους σε παρόμοιο κίνδυνο, και σε κάθε περίπτωση δεν θα καταφέρουν τον στόχο τους», πέταξε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Το Ισραήλ ασκεί πιέσεις και στις άλλες δυτικές δυνάμεις να μιμηθούν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διότι διατείνεται πως δεν στερεί από την Τεχεράνη τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο στο μέλλον — κάτι που το Ιράν, το οποίο έχει υπογράψει τη συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), διαψεύδει πως επιδιώκει.

Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει υπογράψει την NPT, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, τηρώντας εδώ και δεκαετίες μια πολιτική ασάφειας γύρω από το ζήτημα αυτό, με σκοπό να κάνει τα εχθρικά προς αυτό άλλα κράτη της περιοχής να το σκέφτονται αλλά παράλληλα να μην δώσει το έναυσμα για μια κούρσα εξοπλισμών. Η Ουάσινγκτον επιδεικνύει ανοχή έναντι αυτής της πολιτικής.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είπε πως συναντήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ με αξιωματούχος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της χώρας αυτής, αλλά συμπλήρωσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης του Τραμπ. «Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν κάτι ασυνήθιστο», είπε και όταν του ζητήθηκε να δώσει διευκρινίσεις, απάντησε πως δεν υπάρχει «καμία αλλαγή πολιτικής» από μέρους της Ουάσινγκτον.

Ο Νετανιάχου εξήρε την Τετάρτη τον Πέρες-προκάτοχό του ο οποίος απεβίωσε το 2016 – διότι είχε αρχίσει το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα τη δεκαετία του 1950 στο πλαίσιο του οράματός του για την «εξομάλυνση (των σχέσεων) ανάμεσα σε κράτη-κλειδιά του αραβικού κόσμου και ένα ισχυρό Κράτος του Ισραήλ».

«Αυτή η διαδικασία γίνεται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας σε μια κλίμακα που θα ήταν αδύνατο να τη φανταστούμε μόλις πριν από λίγα χρόνια», είπε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στις διακριτικές σχέσεις της κυβέρνησής του με δυνάμεις του Κόλπου που θεωρούν το Ιράν κοινό εχθρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή