Εξαπλώνεται ο ιός του Νείλου

Εξαπλώνεται ο ιός του Νείλου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική αύξηση σημειώνεται στα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οπως έγινε χθες γνωστό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 133 και οι νεκροί σε 16 άτομα. Τα θύματα του ιού ήταν άνθρωποι άνω των 70 ετών με συνοδά νοσήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της επιμόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ταυτόχρονα, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται άλλοι οκτώ άνθρωποι. «Δυστυχώς, η διασπορά του ιού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικό επίκεντρο την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία», ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη η κ. Δανάη Περβανίδου, υπεύθυνη Γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Φέτος, έχουμε πολλά περιστατικά που έχουν διαγνωστεί, ενώ επιπλέον είχαμε μια πρόωρη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων στις αρχές του καλοκαιριού», τόνισε η κ. Περβανίδου, αναφέροντας ορισμένες από τις αιτίες διάδοσης του ιού. «Βρισκόμαστε στην κορύφωση από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο άλλες χρονιές είχαμε κρούσματα και στις αρχές Οκτωβρίου». Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, το 20% αναπτύσσει μια ιογενή συνδρομή και το 1% εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, και αυτά είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα. Η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά με δραστικές ουσίες αποδεδειγμένα αποτελεσματικές, όπως DEET, πικαριδίνη/ικαριδίνη, ΙR3535 και αιθέρια έλαια ευκαλύπτου.

Το «αντίδοτο»

Ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, όπου παρουσιάστηκαν όλα τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκε χθες. Κατά το τρέχον έτος, ο ιός έχει «τιμήσει» άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σερβία και η Ιταλία που εμφανίζουν έως τώρα περισσότερα κρούσματα. Συνεπώς, η ανάγκη για συντονισμένη διευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος καθίσταται αναγκαία. Ούτε εφησυχασμό ούτε πανικό, αλλά διαφανή ενημέρωση πρότεινε ως «αντίδοτο» στον επικίνδυνο ιό ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του ΠΟΥ όσο και ο υπουργός στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. θα προωθήσουν τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου σχεδίου δράσης ενάντια στην επιδημία.

Την ατομική ευθύνη για την εξάλειψη των εστιών τονίζει στην «Κ» ο κ. Αντώνης Μιχαηλάκης, γεωπόνος-εντομολόγος, ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που πραγματοποιεί τακτικούς εντομολογικούς ελέγχους (δίκτυο παγίδων και δειγματοληψίες) για τον εντοπισμό και την καταγραφή της εποχικής διακύμανσης του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης», η παρουσία του οποίου βαίνει αυξανόμενη το φετινό καλοκαίρι – βάσει των μετρήσεων. «Ωστόσο, δεν έχουμε αύξηση του κουνουπιού του γένους Culex, το κοινό κουνούπι δηλαδή που τσιμπάει τον άνθρωπο το βράδυ και είναι αυτό που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου», υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Μιχαηλάκης. «Το κουνούπι τίγρης, που δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ευθύνεται για τη διάδοση άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως Chikungunya, Zika και δάγκειου πυρετού, αλλά όχι του ιού του Δυτικού Νείλου», διευκρινίζει ο ίδιος.

Παραίτηση του προέδρου του ΕΚΑΒ

Μια παραίτηση που εγείρει ερωτήματα γνωστοποιήθηκε χθες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου του ΕΚΑΒ, Κώστα Καρακατσιανόπουλου. Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του στα στελέχη του ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι την είχε υποβάλει εδώ και μία εβδομάδα. Πολλοί συνέδεσαν την απόφασή του με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, καθώς φαίνεται ότι είχε σχολιαστεί το γεγονός ότι ο κ. Καρακατσιανόπουλος επέλεξε να μη διακόψει την καλοκαιρινή του άδεια όταν έγινε αντιληπτή η έκταση της τραγωδίας. Τις ημέρες εκείνες ο κρατικός μηχανισμός είχε τεθεί σε επιφυλακή, με δεκάδες εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας να ανακαλούν άδειες, αλλά και να κάνουν αυτοβούλως υπερωρίες, προκειμένου να διαχειριστούν τους δεκάδες τραυματίες. Ο ίδιος απάντησε στις παραπάνω εικασίες κατηγορηματικά, δηλώνοντας ότι οι λόγοι παραίτησής του είναι «καθαρά προσωπικοί». Επιπλέον, χαρακτήρισε «άθλια ψέματα και άθλια σπέκουλα» τα σχετικά δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι «η αλυσίδα υγείας λειτούργησε άψογα και το ΕΚΑΒ έκανε πολύ καλά τη δουλειά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή