Κέρδη για τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κέρδη για τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στις διεθνείς αγορές, με τους δείκτες να σημειώνουν άνοδο στις ΗΠΑ και στα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες Nasdaq και S&P είχαν εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα-ρεκόρ – 8.099,38 (0,86%) και 2.914,48 μονάδες (0,59%) αντίστοιχα. Ο Dow Jones είχε άνοδο 0,33%, στις 26.151,06 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%. Βασικοί παράγοντες που επηρέασαν το κλίμα χθες ήταν η αισιοδοξία των επενδυτών για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών ΗΠΑ και Καναδά, ώστε να συναφθεί διμερής εμπορική συμφωνία, στο πλαίσιο της NAFTA. Ευνοϊκά, επίσης, λειτούργησε στην αμερικανική αγορά και το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Amazon, Apple και Microsoft. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές συστήνουν αυτοσυγκράτηση και προσοχή. «Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τη γενικευμένη ευφορία», επισημαίνει ο υπεύθυνος στρατηγικής διεθνών αγορών, Αντριου Μίλιγκαν, της Aberdeen Standard Investments. «Το ράλι των μετοχών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και απρόβλεπτο. Εν τω μεταξύ, δεν μπορούμε να προβλέψουμε την κατάληξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Καναδά».

Το δολάριο, το οποίο θεωρείται επενδυτικό προϊόν που δεν επηρεάζεται από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, υποχώρησε ελαφρώς, εξαλείφοντας τα αρχικά του κέρδη. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» άλλων ισχυρών νομισμάτων υποχώρησε 0,12%. Το ευρώ εξασθένησε προς το δολάριο κατά 0,3% στο 1,1663 δολάρια.

Στην αγορά η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε ενισχυθεί. Το αργό Νέας Υόρκης έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων με άνοδο 0,7% στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ενισχύθηκαν δύο μονάδες βάσης στο 0,40%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών εβδομάδων και πλέον. Η διαφορά των αποδόσεων στα 10ετή ιταλικά και στα αντίστοιχα γερμανικά ανήλθε μία μονάδα βάσης στο 2,8121, δηλαδή ήταν η υψηλότερη εβδομάδας και πλέον. Τέλος, στη Γηραιά Ηπειρο ο δείκτης Ftse 100 στο Λονδίνο έκλεισε με -0,71%, στο Παρίσι με +0,3% ο Cac 40, στη Φρανκφούρτη με +0,27% ο Dax, στη Μαδρίτη με -0,39% ο Ibex, ενώ στο Μιλάνο ο Ftse Mib έκλεισε με κέρδη 0,68%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή