Ο μαχητής Νόβακ Τζόκοβιτς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία του Νόβακ Τζόκοβιτς τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ανησυχητικά καθοδική, όμως η νίκη του κόντρα στον Κέβιν Αντερσον στον τελικό του φετινού Γουίμπλεντον, η γενικότερα ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, δεν ήρθε τυχαία. Ο κορυφαίος Σέρβος τενίστας έδωσε μάχες στο «παρασκήνιο» και βγήκε όρθιος μέσα από μία πολύ κακή περίοδο για τη ζωή και την καριέρα του.

Στη διοργάνωση του Ρολάν Γκαρός το 2016, ο Τζόκοβιτς είχε έναν στόχο στο μυαλό του, να κερδίσει τον μόνο γκραν σλαμ τίτλο που του έλειπε από τη συλλογή του. Στον τελικό, ο 29χρονος τότε Τζόκοβιτς κατάφερε να κερδίσει τον Αντι Μάρεϊ με 3-1 και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο όγδοος παίκτης που καταφέρνει να κερδίσει και τα τέσσερα γκραν σλαμ. Σε συνέντευξή του στο ESPN, ο Σέρβος τενίστας εξηγεί τους λόγους για την καθοδική του πορεία μετά τη φοβερή του επιτυχία στη Γαλλία. «Η συναισθηματική μου δεξαμενή και η δίψα μου για ανταγωνισμό είχαν στεγνώσει», υπογραμμίζει ο Τζόκοβιτς. Το 2017 ήταν μία πολύ κακή χρονιά για τον Σέρβο, καθώς τραυματίστηκε στον αγκώνα, κάτι το οποίο δεν του επέτρεψε να αγωνισθεί για έξι μήνες. Ο ίδιος αναρωτιόταν αν θα μπορούσε να επιστρέψει ποτέ στο επίπεδο που έπαιζε τόσα χρόνια.

Πλέον, πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή του τα τελευταία δύο χρόνια, όπως είναι οι χορηγοί του, οι ρακέτες του και τα ρούχα του αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ο… εαυτός του: «Είμαι ένας διαφορετικός άνθρωπος. Πρώτα από όλα είμαι πατέρας δύο παιδιών. Ακόμα παίζω τένις, κάτι το οποίο πραγματικά αγαπώ με όλη μου την καρδιά και είμαι ευγνώμων που έχω τη δυνατότητα να αγωνίζομαι σε κορυφαίο επίπεδο. Αλλά βλέπω τον εαυτό μου διαφορετικά. Τα ενδιαφέροντά μου είναι να διερευνώ τους λόγους για την ύπαρξή μου σε αυτόν τον πλανήτη, όχι μόνο ως τενίστας αλλά ως άνθρωπος. Η ζωή δεν είναι μόνο για να κερδίζει κανείς ένα παιχνίδι τένις. Δεν μπορούμε να πάρουμε τα τρόπαια στον τάφο μας». Ο Τζόκοβιτς παραδέχεται πως ένιωθε αβοήθητος τα τελευταία χρόνια, ενώ η δίψα του για τον ανταγωνισμό είχε εξαφανιστεί. Το ψυχολογικό κομμάτι έπαιξε τεράστιο ρόλο στο γεγονός ότι ο Σέρβος πρωταθλητής είχε καθοδική πορεία στην παγκόσμια κατάταξη. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά του και η γυναίκα του τον βοήθησαν στο να επανέλθει δριμύτερος στα κορτ: «Οταν δεν έπαιζα καλά και έχανα αγώνες, παρέμενα χαρούμενος επειδή είχα στη ζωή μου αυτά που χρειαζόμουν, την οικογένειά μου».

Στο παρελθόν υπήρχαν αρκετά δημοσιεύματα σχετικά με τον γάμο του Τζόκοβιτς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Ο ίδιος όμως μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη γυναίκα του και την πολύτιμη βοήθεια που του προσέφερε: «Της αρέσει να αναλύει τα πράγματα εις βάθος και λεπτομερώς. Της αρέσει επίσης να γράφει στο ημερολόγιό της και τον τελευταίο καιρό με κάνει και εμένα να κάνω το ίδιο. Εχουμε κάνει συζητήσεις εις βάθος, που αποκάλυψαν πολλά πράγματα για εμάς, αλλά εκείνη με βοήθησε να αναγνωρίσω τα συναισθήματα για όσα συμβαίνουν δίπλα μου και να καταλάβω καλύτερα τη μεγαλύτερη εικόνα της ζωής». Πλέον, ο Τζόκοβιτς στοχεύει στην κατάκτηση ενός ακόμη US Open (σήμερα αντιμετωπίζει τον Αμερικανό Τ. Σάνγκρεν). Θα τα καταφέρει; Ο χρόνος θα δείξει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή