Η συμφωνία για τις συντάξεις στη Γερμανία λειτουργεί ως ασπίδα κατά του λαϊκισμού

Η συμφωνία για τις συντάξεις στη Γερμανία λειτουργεί ως ασπίδα κατά του λαϊκισμού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν χθες σε συμφωνία που προβλέπει ότι το επίπεδο των συντάξεων θα παραμείνει το ίδιο που είναι σήμερα έως το 2025. Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Χριστιανοκοινωνιστές συμφώνησαν ότι έως το 2025 η μέση σύνταξη θα ανέρχεται στο 48% του μέσου μισθού και ότι το ανώτατο επίπεδο συνταξιοδοτικών εισφορών των εργαζομένων δεν θα υπερβεί το 20% του μέσου μισθού, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Βέβαια για να καταφέρει κάποιος συνταξιούχους να πάρει πλήρη σύνταξη, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 45 έτη εργασίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζει τη συμφωνία για τις συντάξεις και τη μείωση της φορολογίας κατά 10 δισ. ευρώ που τη συνοδεύει (είχε αποφασιστεί τον Ιούνιο) ως αντίδοτο για τα λαϊκίστικα κόμματα τα οποία προσελκύουν ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι έχουν μείνει στο περιθώριο.

Τα δύο αυτά μέτρα αναμένεται να ενισχύσουν το γερμανικό ΑΕΠ κατά 0,4%, σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγο της ING στη Φρανκφούρτη. «Οι σταθερές συντάξεις θα αποτρέψουν την εμφάνιση ενός Γερμανού Τραμπ», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.

Το SPD πίεζε ώστε να παραμείνουν οι συντάξεις σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2040, ενώ ο Σολτς άσκησε δριμεία κριτική κατά των κυβερνητικών του εταίρων. «Οργίζομαι όταν πολιτικοί που αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 40 δισ. ευρώ τον χρόνο παραπονιούνται μεγαλοφώνως για μικρότερα ποσά που διατίθενται για τις συντάξεις», δήλωσε χθες ο Σολτς στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, πολλοί Γερμανοί συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της φτώχειας. Αν αφαιρεθούν η εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χρόνια περίθαλψη και ο φόρος, το ύψος της μέσης σύνταξης ανέρχεται στα 1.231 ευρώ στη Δυτική Γερμανία και στα 1.169 ευρώ στην Ανατολική Γερμανία. Το 48% των Γερμανών συνταξιούχων λαμβάνει (καθαρή) σύνταξη χαμηλότερη από 800 ευρώ τον μήνα και το 62% λαμβάνει σύνταξη χαμηλότερη από 1.000 ευρώ τον μήνα.

Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται επικουρικές συντάξεις. Ειδικοί σε θέματα συντάξεων που επικαλείται η Deutsche Welle επισημαίνουν ότι εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των εργαζομένων που αμείβονται με χαμηλό μισθό στη Γερμανία, σταδιακά θα ενισχύεται και το φαινόμενο της φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή