«Η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη, οι αναθυμιάσεις από το πλαστικό έκλειναν τον λαιμό»

«Η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη, οι αναθυμιάσεις από το πλαστικό έκλειναν τον λαιμό»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν γύρω στις 11.15 το βράδυ της Τρίτης όταν ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων, Γιάννης Μαλανδράκης, που βρισκόταν στην καμπίνα του στο «Ελ. Βενιζέλος» μαζί με την οικογένειά του, ανίχνευσε μια δυσάρεστη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα. Η πρώτη του σκέψη ήταν ότι καίγεται κάποιο καλώδιο. Βγήκε στον διάδρομο. Εκεί μύριζε ακόμα πιο έντονα. Εκείνη την ώρα, ο Σπύρος Μπαρμπετάκης παρακολουθούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο σαλόνι της οικονομικής θέσης. Μόλις η Βίντι είχε ισοφαρίσει την ΑΕΚ. Η μυρωδιά καπνού είχε αρχίσει να απλώνεται και στο σαλόνι, αλλά ο Σπύρος καθόταν πολύ κοντά στο κυλικείο, οι μυρωδιές μπλέκονταν μεταξύ τους.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, σχεδόν ταυτόχρονα με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, από τα μεγάφωνα του πλοίου ακούγεται η πρώτη ανακοίνωση. Οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι γίνεται κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο γκαράζ και για προληπτικούς λόγους πρέπει να μετακινηθούν προς τους σταθμούς συγκέντρωσης. Ο κ. Μαλανδράκης, με τη σύζυγο και την κόρη τους, εγκαταλείπουν άμεσα την καμπίνα τους. Παίρνουν μαζί τους μόνο τα απαραίτητα. Στον διάδρομο και μέχρι την έξοδο στο κατάστρωμα, η μυρωδιά είναι πλέον ανυπόφορη. Οι αναθυμιάσεις από το πλαστικό που καίγεται στο γκαράζ του πλοίου κλείνουν τον λαιμό.

Στο σαλόνι ο καπνός είναι πια πολύς, η ατμόσφαιρα όπως περιγράφουν οι επιβάτες «βαριά». Ο Σπύρος Μπαρμπετάκης κινείται προς την «ντίσκο» του πλοίου, στο τελευταίο κατάστρωμα. Το πλήρωμα μοιράζει σε όλους σωσίβια. Οι άνθρωποι του πλοίου εντυπωσίασαν με την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό τους. «Ξέρανε ακριβώς τι πρέπει να κάνουν ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός», λέει ο Σπύρος. Οι επιβάτες έμειναν επίσης ψύχραιμοι. «Ακόμα και τα παιδιά, δεν ακούγονταν. Κάναμε ό,τι μας λέγανε και δεν δημιουργήθηκε κανένα παρατράγουδο». Ο κ. Μαλανδράκης ανησύχησε μόνο όταν κάποια στιγμή παρατήρησε κινητικότητα γύρω από τις σωσίβιες λέμβους.

Ωστόσο, τελικά δεν χρειάστηκαν. Με το που ενημέρωσε ο καπετάνιος το κοινό ότι το πλοίο επιστρέφει Πειραιά όπου θα φτάσει γύρω στις 5.30 το πρωί, όλοι αντιλήφθηκαν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή. Πράγματι, μέχρι να φτάσουν στο λιμάνι πολλοί είχαν αποκοιμηθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, το πλήρωμα μοίραζε νερά και χυμούς στον κόσμο, ενώ δωρεάν διατίθεντο και όλα τα προϊόντα του κυλικείου.

Φτάνοντας στον Πειραιά, επιβιβάστηκαν πυροσβέστες, ενώ το λιμενικό κατέγραφε τους επιβάτες και τα αντικείμενα που είχαν αφήσει στις καμπίνες. Ο δήμαρχος Πλατανιά αναμενόταν να ταξιδέψει σήμερα για Κρήτη. «Χωρίς αμάξι φυσικά, αφού αυτό παραμένει στο αμπάρι του “Βενιζέλος”. Ας ελπίσουμε σε καλή κατάσταση. Ταξιδεύω με ΑΝΕΚ από το ’80. Εχω περάσει φουρτούνες, αλλά να φορέσω σωσίβιο και να βγάλω και σέλφι… πρώτη φορά», λέει χαριτολογώντας. Ο κ. Μπαρμπετάκης, από την άλλη, επιβιβάστηκε το επόμενο πρωί στο Blue Galaxy. «Οχι μόνο πήρα αργά την άδειά μου φέτος, αλλά… έχασα και μία μέρα», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή