ΚΙΝΑΛ: Στροφή προς τα δεξιά από τον Τσίπρα

ΚΙΝΑΛ: Στροφή προς τα δεξιά από τον Τσίπρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενίσχυση» του αφηγήματός τους βλέπουν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τον ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα, αναλύοντας τις επιλογές του πρωθυπουργού και τις προσθήκες στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Με δεδομένο πως το τελευταίο διάστημα στο ΚΙΝΑΛ έχουν ρίξει στρατηγικά όλο το βάρος τους στην «κοινωνική βάση» του παλαιού ΠΑΣΟΚ και στην προσπάθεια επαναπατρισμού της στο κόμμα, θεωρούν πως «ο δεξιόστροφος» ανασχηματισμός του κ. Τσίπρα δίνει επιπλέον δυναμική στην τακτική τους. Η αύξηση της εκπροσώπησης των ΑΝΕΛ στη νέα κυβέρνηση, αλλά και η ανάληψη χαρτοφυλακίου από την κ. Παπακώστα, εκφράζει, σύμφωνα με συνεργάτες της κ. Γεννηματά, μια «δεξιά στροφή», που ακυρώνει εν τη γενέσει του το αφήγημα περί «αντιδεξιού μετώπου». Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος την επομένη του ανασχηματισμού. Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84, με σαφή διάθεση ειρωνείας, εστίασε στην είσοδο της κ. Παπακώστα, που χαρακτήρισε «καραμανλικό στέλεχος, προερχόμενο από τη λαϊκή Δεξιά». Ο 28χρονος πολιτικός σημείωσε και την αριθμητική ενίσχυση των ΑΝΕΛ στο νέο σχήμα, λέγοντας πως το «αντιδεξιό μέτωπο» περιλαμβάνει «σχεδόν όλους τους ΑΝΕΛ σε υπουργεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παύλος Χρηστίδης, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ συμπύκνωσε τα ανωτέρω με τη φράση «κυβέρνηση χωρίς ιδεολογικό άξονα», εκτιμώντας πως «δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019». Δεν είναι όμως μόνο το «αντιδεξιό μέτωπο» που «αυτοαναίρεσε», σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας. Στο ΚΙΝΑΛ βλέπουν στο σύνολο του έναν ανασχηματισμό χωρίς πυξίδα, που απλώς στοχεύει να «ψαρέψει σε θολά νερά» και δεν έχει πολιτικό στίγμα. Ενδεικτικό είναι πως πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν πως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ομιλεί πλέον ούτε για «παλιό και νέο», καθώς στην κυβέρνησή του εισήχθησαν στελέχη που συμμετείχαν σε μνημονιακές κυβερνήσεις προ του 2015, όπως η κ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Μπόλαρης, που αμφότεροι διετέλεσαν υπουργοί στην πρώτη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Από τα ανωτέρω είναι σαφές πως, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, στο ΚΙΝΑΛ θα προτάξουν το αριστερό πρόσημο του κόμματος και την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να αποτελεί «τον στυλοβάτη της παράταξης», μιας «σύγχρονης προοδευτικής παράταξης», όπως λένε στελέχη του κόμματος ενόψει και της 3ης Σεπτεμβρίου.

Στο Μάτι

Επίσκεψη στο Μάτι αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα η κ. Φώφη Γεννηματά, ένα και πλέον μήνα μετά την τραγωδία που έπληξε την περιοχή. Η προγραμματισμένη επίσκεψη, που επελέγη να γίνει χωρίς την παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου, θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και κατοίκους. Στόχος είναι να εκπεμφθεί το μήνυμα πως οι πολίτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή, αλλά και οι αιτίες που τους οδήγησαν στον θάνατο, δεν έχουν ξεχαστεί. Στη Χαρ. Τρικούπη άλλωστε το θέμα δεν έχει κλείσει. Αντίθετα, ενόψει και ΔΕΘ θα επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, ενώ θα παρουσιαστεί και ένα πλήρες πλάνο αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή