Υπεροπλία στον Ειρηνικό θέλει το Πεκίνο

Υπεροπλία στον Ειρηνικό θέλει το Πεκίνο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΛΙΑΝ. Το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση κατασκευής του πρώτου αμιγώς κινεζικού αεροπλανοφόρου, έχει μετατοπίσει την ισορροπία ναυτικών και πυραυλικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας New York Times.

Στο στόχαστρο

Η Κίνα είναι σήμερα ικανή να αμφισβητήσει την αμερικανική κυριαρχία στη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν και στα αμφιλεγόμενα ύδατα της θάλασσας της Νότιας Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου το αμερικανικό ναυτικό επιχειρούσε ανενόχλητο για δεκαετίες, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του Πεκίνου. Για να επικρατήσει στη θαλάσσια αυτή ζώνη, η Κίνα χρειάζεται να επενδύσει σε προηγμένα πυραυλικά συστήματα, ικανά να πλήξουν τους ισχυρούς αμερικανικούς στολίσκους αεροπλανοφόρων.

Το κινεζικό ναυτικό έγινε πέρυσι το μεγαλύτερο του κόσμου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε αριθμό πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων. Τον περασμένο Μάιο, όταν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά πλησίασαν τα αμφισβητούμενα νησιά Παρασέλ, κινεζικά πολεμικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή, ενώ το Πεκίνο κατήγγειλε «προβοκάτσια» των ΗΠΑ.

Εκσυγχρονισμός

Ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού ναυτικού, που εγκαινιάσθηκε το 2000, επιταχύνθηκε σημαντικά μετά την ανάδειξη του Σι Τζινπίνγκ στην προεδρία της χώρας του το 2013. Ο Σι μετατόπισε έτσι το βάρος της αγοράς και ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων στο πολεμικό ναυτικό, στα βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης και τους βαλλιστικούς πυραύλους, καθαιρώντας παράλληλα διεφθαρμένους ανώτατους αξιωματικούς του στρατού και συρρικνώνοντας τις χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή